Hlavní navigace

Canon PowerShot G12 IS: pořádný tvrďák do kapsy (recenze)

15. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na poli high-end kompaktů už je dnes slušná konkurence. Klidné vody navíc v posledních letech rozvířily také tzv. zrcadlovky bez zrcadla - tedy přístroje, které kombinují kompaktní tělo s velkým čipem a výměnnými objektivy. (V nabídce je má Samsung, Panasonic, Olympus či Sony). Canon však má stále co nabídnout. Řada G si prošla i těžkými časy - u Canon G10 podlehli inženýři honu na megapixeli a zapomněli, že tento model míří na zkušenější a náročnější fotografy. Šumělo se tedy o sto šest a vypadalo to na sklouznutí k mainstreamu. Pak ale přišla skvělá jedenáctka, dvanáctka v podstatě jen pokračuje v nastaveném kurzu a přináší několik zásadních vylepšení

 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Displej je výklopný všemi směry

Je to drsňák

Co se týče fyzických parametrů přístroje, opět zásadně vychází ze svého předchůdce. Nabízí celokovové tělo - je sice o pár gramů lehčí, ale stále je to pořádný macek. Na druhou stranu - tento model nemusíte chovat v bavlnce. Neopatrné zacházení ho příliš netrápí, přežije i nějaký ten nechtěný pád. Obdobné je i ovládání, kovová režimová kolečka v horní části si prostě zamilujete. Oproti G11 však přibyl jeden zásadní prvek - přední otočný volič, který ideálně nahmátnete ukazováčkem pravé ruky - tak jak to můžete znát ze zrcadlovek Canon. Kolečko samozřejmě nabízí nastavení clony a času (podle režimu), jeho funkce je ale plně konfigurovatelná.

 Kloub je velmi kvalitní, není třeba se o něj obávat Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12

Další prvky jsou rozmístěny standardně, pod klasickým čtyřsměrným ovládacím křížem se skrývá druhé kolečko. Kombinace těchto dvou prvků nám však nepřišla ideální, zvláště protože kolečko je poměrně nepřesné. V manuálním režimu kolečko slouží ke změně clony, přední otočný volič pak mění čas. Díky tomu přístroji snadno přijdou na chuť i zkušenější fotografové. V režimu prohlížení fotek pak kolečkem můžete snadno posunovat zaznamenané snímky.

Canon PowerShot G12 Kovové voliče režimu a ISO Dioptrické nastavené optického hledáčku Otočné kolečko je nepřesné

Další skvělá vlastnost, která byla převzata z předchozí generace je výklopný a otočný displej. Z původní polohy, kdy zobrazovač otočen do těla foťáku a na zádech ho chrání kov, jej můžete vytočit všemi směry. Hodí se tak nejen na autoportréty, ale na pohodlné fotografování ve všech úhlech a výškách. Displej má úhlopříčku 2,8" a chlubí se rozlišením 461 tisíc bodů. Nabízí téměř 100% obrazu z plochy čipu a má vynikající barvy. Pro extrémně slunečně počasí je k dispozici také malý hledáček, který zobrazuje i reálný zoom, nechybí mu ani dioptrická korekce. V porovnání se zrcadlovkami to ale rozhodně není ono, využijete ho jen, pokud nezbude jiná možnost.

Umí i HDR

V horní části najdete dvě kovová kolečka nad sebou. Horním přepínáte režimy - základních je celkem jedenáct, z toho dva uživatelsky nastavitelné. Líbil se nám zejména automatický režimy pro špatné osvětlení. Ten použije až ISO 12 800 ale vyrobí jen 2,5Mpx fotografii. Přesto jsou výsledky velmi zajímavé - speciálně pokud chcete fotit třeba v nočním klubu. Pod možností SCN pak najdete klasické filtry pro začátečníky - nechybí rybí oko, stará fotografie, rybí oko či portrét. Dnes je samozřejmostí také asistent pro tvorbu panoramatických fotek. Mezi obrazovými možnostmi nás ale zaujal režim HDR. Přístroj je potřeba mít na stativu (nebo na pevné podložce) a při vyfocení dojde k typickému bracketingu (pořízení běžného, přeexponovaného a podexponovaného snímku stejného objektu). Obrazový procesor pak snímky během pár vteřin sám spojí do výsledného HDR, které vám předvede na displeji. Efekt není tak silný, jako u snímků s postprodukcí v počítači, přesto se jedná o povedenou funkci. Pro pokročilé je navíc stále k dispozici plně manuální bracketing a také fotografování do RAWu.

Obdobné snímky bez HDR

Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12Fotografie z Canonu G12

Pod režimovým kolečkem pak najdete velké kolo, které nastavuje ISO. Tento přepínač funguje jen v případě nastavení manuálního, či polomanuálního režimu. Všude jinde se zapne režim AUTO. To nás přivádí k jednomu z mála neduhů, který musíme Canonu vytknout - v automatickém režimu při horším osvětlení až příliš často nastavoval hodnoty ISO 800 nebo dokonce ISO 1600, což v některých případech vyústilo v nepoužitelné snímky.

Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12

Poledním kolečko najdete nahoře vlevo - umožňuje změnu EV v 1/3 krocích u všech automatických režimů. Tedy i všech scénických (včetně HDR). To je skvělá funkce - pokud jste začínající fotograf a výsledná fotografie vám připadá příliš tmavá, nemusíte se pouštět do plného manuálu (kde nevíte co a jak). Stačí otočit expozičním kolečkem a fotku lehce doladit k obrazu svému. Navíc si snadno doladíte i fotky s automatickými filtry, které by třeba vinou přílišného přepálení nebyly použitelné.

Parametry
Cena 12 000 Kč včetně DPH
Hodnocení 90 %
Zapůjčil Canon
Canon PowerShot G12 IS
rozlišení 10 Mpx
velikost snímače 1/1,7
rozsah ohniskové vzdálenosti 28-140 mm
optický zoom
světelnost F2,8-4,5
stabilizace hybridní
ISO 80-3200 (12 800)
rychlost závěrky 15-1/4000 s
displej 2,8", 461 tis. px.
optický hledáček ano
video 1280 × 720, 24 sn./s
rozhraní miniUSB, AV, miniHDMI
akumulátor Li-Ion, 1150 mAh, NB-7L
rozměry 112 × 76 × 48 mm
hmotnost 355 g

Zpracování, ovládání, funkce

Kvalita fotek a videa, závěr

Samotná kvalita fotografií je vynikající. Přístroj má výborný světelný objektiv, který netrpí žádnými viditelnějšími optickými vadami. Rozlišení 10 Mpx musí na běžné fotografie stačit každému, pokud se udržíte do hodnoty ISO 400, nebudete mít ani na tmavších fotografiích problémy s šumem. Pro náročné je tu pak samozřejmě možnost fotit do RAWu a kvalitu vyšroubovat ještě o kousek výše. Vynikající je i barevné podání, obrazový procesor DIGIC 4 se o kompresi do JPEG stará velmi rychle a přitom kvalitně. Zejména díky technologii iSAPS jsou vynikající také automatické režimy, foťák se tak velmi dobře hodí i pro náročné amatéry. Daní za výborný obraz v celém rozsahu je ale menší zoom, pětinásobné zvětšení již dnes nikoho neohromí. V případě fixního objektivu je to ale vždy boj mezi kvalitou potažmo optickými vadami a rozsahem zoomu. Canon zvolil kvalitu, což se zaměřením přístroje výborně souzní. Pokud toužíte po velkém zoomu, kupte si EVF s 36× zvětšením.

Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12

Model G12 konečně dostal také do vínku HD video, je schopný natáčet až videa v rozlišení 1 280 × 720. Kvalita videa je také vynikající, to se bohužel nedá říct o video funkcích obecně. Chybí například tlačítko pro spuštění videosekvence, při natáčení není možné využít optický zoom (jen 4× digitální). Není také možná úprava expozice (byt je k dispozici expoziční kolečko), maximální rychlost snímků při 720p je pouze 24/s. Chvílemi jsme měli také problémy s přeostřováním, ideální je, pokud se vy nebo vámi snímaný objekt příliš nepohybuje. Tento model je přitom vybaven 9bodovým AiAF a v automatickém režimu dokonce umožňuje kontinuální ostření, které při fotografování funguje výborně. Pokud ale berete video jen jako doplňkovou nebo dokumentární funkci, zklamáni nebudete. Video se s Canonem natočit dá a kvalita statických záběrů je vysoká.

Strohé menu jako na zrcadlovkách Canon PowerShot G12 Povedený HDR režim Canon PowerShot G12

Přítroj jsme měli možnost otestovat takké jako reportážní přístroj na letošním veletrhu CES. Fotografie i videa si můžete prohlédnout v těchto článcích:

Příslušenství a závěr

Řada G je známá i tím, že je možné k ní dokoupit celou řadu příslušenství. K dispozici je např. vodotěsné pouzdor do 40 m, či dálková spoušť. Díky standardním sáňkám je možné připojit velký blesk, u modelů Canon Speedlite pak jsou samozřejmě zpřístupněny všechny kompatibilní funkce. Nechybí ani celá řada filtrů a předsádek, které se namontují pomocí speciálního mechanismu před objektiv. Připravte se ale na to, že příslušenství není z nejlevějšího. V samotném balení najdete jen nabíječku a AV kabel se třemi cinch konektory. Samotný přístroj nabízí kromě AV výstupu (který je zároveň datovým minium) ještě miniHDMI a vstup pro dálkový ovladač. Patřičné doplňky je ale nutné dokoupit. V balení samozřejmě nechybí obligátní černý pásek na krk. 

Přístroj bez kroužku, připravený na montáž filtru nebo předsádky Tlačítko pro výměnu předsádky AV kabel v balení Praktický řemínek na krk

Canon G12 je určený pro relativně úzkou skupinu uživatelů, pro ty ale představuje jasnou volbu. Je výborně zpracovaný, má skvělou optiku, snímač i obrazový procesor. Nechybí mu kvalitní stabilizace obrazu a výborný displej, který je viditelný i na slunci. Pro náročné nabízí plný manuál s ovládáním, které se vyrovná kdejaké levnější zrcadlovce. Pro začínající fotografy zase nabízí perfektní automat a celou řadu dobrých scénických režimů. Je nacpán spoustou zajímavých technologií. Automatické HDR jsme si představili výše, Smart Auto  například vybírá z 26 režimů sám ten nejlepší. Potěšil nás třeba elektronický horizont -přístroj měří a na displeji zobrazuje naklonění vůči rovině. Canon velmi rychle reaguje, bleskově se zapíná. Pro nedočkavé nabízí režim okamžitého focení. Ergonomie je celkově na vynikající úrovni - ovládání je po ruce, tlačítka a kolečka jsou velká, často kovová. Nechybí grip pro pravou ruku, všechny její prsty navíc přivítají příjemné pogumované segmenty.

Standardní Li-Ion akumulátor a slot pro SD karty Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12

Nejvyšší géčko má také své mouchy - optický hledáček, nastavení videa, nepřesné kolečko vzadu, či příliš vysoké ISO u automatu. Přesto se jedná o výborný foťák, který můžeme doporučit. Otázkou zůstává komu. Tento model vidíme jako ideální jednak pro náročné amatéry, kteří ještě nemají odvahu na zrcadlovku nebo se jim nechce tahat. Je také výborným doplňkovým cvakátkem pro profesionály. Ti ho mohou mít bez starosti v kapse a když není čas nebo chuť vytahovat objektivy, G12 je během pár vteřin v akci.

Plusy / mínusy
odolné provedení nastavení videa
možnosti nastavení automat dává příliš vysoké ISO
kvalita snímků nepřesné zadní kolečko
 pokročilé funkce  rozměry a hmotnost

Graf ceny produktu Canon PowerShot G12 IS poskytuje server Heureka.cz

Fotogalerie přístroje

 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Displej je možné takto ochránit Canon PowerShot G12 Displej je výklopný všemi směry Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Kovové voliče režimu a ISO Dioptrické nastavené optického hledáčku Otočné kolečko je nepřesné Konektory jsou schovány pod krytkou Držák na řemínek na krk, pod ním reproduktor Standardní Li-Ion akumulátor a slot pro SD karty Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 AV kabel v balení Canon PowerShot G12 Praktický řemínek na krk Optický hledáček Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Strohé menu jako na zrcadlovkách Povedený HDR režim Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Kloub je velmi kvalitní, není třeba se o něj obávat Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Otočný volič vpředu, tak jako na zrcadlovkách Přístroj bez kroužku, připravený na montáž filtru nebo předsádky Canon PowerShot G12 Tlačítko pro výměnu předsádky Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12 Canon PowerShot G12

 

KL24

Fotografie z Canonu G12

Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12 Fotografie z Canonu G12

Byl pro vás článek přínosný?