Hlavní navigace

Canon představil vylepšenou kameru schopnou zaznamenávat v naprosté tmě. Stojí jen půl milionu

26. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Canon vyrobil extrémní kameru pro natáčení za úplné tmy. Nebudete ji sebou běžně nosit, model ME20F-SHN je plnoformátová kamera s 35mm snímačem a cenou okolo půl milionu (respektive 20 tisíc dolarů). Jde o stejnou kameru, jakou Canon představil již před dvěma a půl lety, nyní jde o novou variantu se síťovým rozhraním.

Díky maximální citlivosti ISO (větší než 4 milióny) však dokáže natočit video v téměř naprosté tmě. Stačí jí intenzita světla nad 0,0005 luxů, což je hodnota, ve které už lidské oko nevidí prakticky nic. Canon ano a navíc barevně. Pro srovnání, měsíc běžně svítí světlem mezi 0,5 a 1 luxem.

me20f-shn-3mf20f-shn-1

Kamera je kompatibilní s objektivy Canon a díky síťovému rozhraní umožňuje vzdálenou správu i ovládání. Rozlišením 2,26 Mpx umožňuje zaznamenávat obraz o velikosti 2000 × 1128 px, výstupem je tedy video Full HD ve formátu H.264. Ke kameře se může v jeden okamžik připojit přes síť 30 klientů.

MMF24

Díky poměru velikosti čipu a rozlišení jsou jednotlivé body tak velké, že umožňují i velké ISO. Právě díky je možné zachytit i poměrně pěkný obraz v naprosté tmě.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.