Hlavní navigace

Carrier IQ šmíroval 141 milionů mobilů, zaznamenat mohl každý stisk klávesy

2. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trevor Eckhart z fóra XDA zjistil, že má v telefonu nainstalovaný „rootkit“ analytické společnosti Carrier IQ. Ten bez jeho vědomí odesílal společnosti prakticky veškerou komunikaci včetně stisků kláves.

Carrier IQ reagoval výhružkou žaloby, ale když se do případu zapojila i organizace EFF, Carrier se stáhl a vydal zprávu, že žádné telefony neodposlouchává a Eckhartovi se omluvil. Jejich software je přitom nainstalován ve většině chytrých telefonů v Americe od Androidu až po iPhone, uvádí se až 141 milionů nakažených mobilů.

Problém přitom mají především brandované telefony operátorů, kde je software Carrier IQ předinstalován. Proto třeba v čistých Androidech jako Nexus One, Nexus S nebo Galaxy Nexus software chybí, zatímco v telefonech přihnutých operátory se nachází.

Apple uvádí, že Carrier IQ je aktivní (v iOS5) pouze v diagnostickém módu, v budoucích updatech má dojít k úplném odstranění. Nokia kategoricky odmítá, že by se na jejich telefonech takový software objevil. Stejně tak to popírá RIM, tvůrce BlackBerry, Microsoft (Windows Phone), HP (webOS) a americký operátor Verizon Wireless.

Naopak namočeni jsou operátoři Sprint a AT&T. Samsung s HTC tvrdí, že s Carrierem nespolupracují, ale dohled na operátory nemají, takže si si mohou dělat, co chtějí.

Jak vypadá sledování v akci

" width="420" frameborder="0" height="315">

Jak asi tušíte, problém se týká pouze USA a především systému Android. Software Carrieru má analyzovat a diagnostikovat provoz sítí a operátorům předávat informace o způsobu využívání nebo aby zjistili, kde mají síť posílit apod.

Jenže fakt, že se přenáší veškerá komunikace, je obrovský bezpečnostní problém, který jistě opatrná americká veřejnost nepřejde bez následků. Carrier IQ sice tvrdí, že záznamy přes něj procházejí, ale neukládá je. Tak hovoří tisková zpráva. To nejspíš bude muset obhájit i u případného soudu.

CS24

Nás se tento problém netýká, ale pokud si chcete telefon s Androidem otestovat, nainstalujte utilitu, kterou vytvořil sám Trevor Eckhart. Jedna je i v Marketu.

Detailně se celé kauze věnuje The Verge.

Autor článku