Hlavní navigace

Část nových funkcí ve Fotkách ve Windows 10 Fall Creators Update bude zpoplatněna

13. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Základní produkt je zdarma, za nadstandardní funkce se platí. Tenhle model aplikuje na své produkty řada firem a oblíbený by se mohl stát také v Microsoftu.

Microsoft nás lákal na velké novinky ve Fotkách, které chystal pro Windows 10 Fall Creators Update. Fotky se skutečně výrazně promění. Přibude v nich chytré vyhledávání, především však získají editor videa. Je jednoduchý a jiný než starší Movie Maker, pro běžné uživatele a uživatelky by však mohl být dobrým řešením. Patrně si vzpomenete na řadu povedených efektů, jimiž lze video obohatit. Integrovaný editor ve Fotkách má mnohem větší ambice než být obyčejnou základní střižnou, kde osekáte nežádoucí části videa, přidáte pár prolínaček, možná hudební podkres a publikujete. Teprve nedávno vyšlo najevo, že budou novinky skutečně dostupné v rámci aktualizace Fall Creators Update. A že editor videí nebude samostatná aplikace. To ale nechme stranou.

Část filtrů zdarma, část s předplatným

Nedávno bylo do aplikace přidáno 57 efektů pro použití ve filmech. Jak si všiml Rafael Rivera, tyto efekty překvapivě nemusí být dostupné každému. Běžně pokud testujete Windows, jste připojeni k účtu Microsoft. Pokud však s vaším účtem není svázáno předplatné Office 365, jste při pokusu o přidání prostorových efektů požádáni o zakoupení předplatného.

https://twitter.com/WithinRafael/status/918305126925844480

Což je velká věc. Do této chvíle byly aplikace přibalené k Windows zdarma, respektive v ceně licence. Microsoft se ani nezmínil, že by měl v plánu pak některé nové funkce ve Fotkách zpoplatnit. Zatím ještě můžeme hovořit o tom, že částečné zpoplatnění není definitivní. Windows 10 Fall Creators Update je nicméně prakticky hotový, takže přítomnost placených funkcí ve Fotkách naznačuje, že nejde o chybu nebo obyčejné testování.

CS24

Aktuálně navržené fungování není překvapivé. Windows přestává být významným zdrojem příjmů – a to se už lepšit nebude. Spíše se dlouhodobě schyluje k tomu, že by aspoň základní verze systému mohla být zdarma, aby zůstala platforma konkurenceschopná. Microsoft se proto snaží hledat jiné zdroje příjmů a balík Office 365 je jeho vlajkovým produktem.

Fotky vám tak nabídnou zdarma základní efekty a možnosti generování hudebního podkresu, dodatečné efekty a rozšířené možnosti pak ale budou dostupné jen předplatitelkám a předplatitelům Office 356. Pokud si ovšem Microsoft částečné zpoplatnění ještě nerozmyslí.