Hlavní navigace

Catalyst Control Center v novém kabátku

13. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Majitelům grafických akcelerátorů ATI/AMD asi není třeba představovat konfigurační utilitu Catalyst Control Center, která je standardně dodávána s ovladači. Přestože CCC se u uživatelů nesetkalo s příliš kladným ohlasem a ATI dlouho řešila problém s dlouhými odezvami, aplikace se udržela na výsluní přes šest let.

Od počátku roku 2011 (konkrétní verzi balíku Catalyst AMD neuvádí) ale jeho roli převezme nový program. AMD si vzalo k srdci výtky uživatelů na nepřehlednost starého CCC a při tvorbě jeho nástupce najala firmu Infusion, která se specializuje na návrh uživatelského rozhraní. Po vzoru webových prohlížečů má nový Control Center navigační lištu tříděnou podle úkonů, které pod sebou skrývá, a po vzoru Windows 7 vyhledávací pole pro rychlé nalezení nastavení dle jeho jména. V nezávislé studii prý 100 % náhodných kolemjdoucích hodnotilo nové interface jako lepší.

Nový Catalyst Control Center bude také detekovat, zdali je v systému přítomen procesor AMD, a podle toho nabídne další možnosti nastavení. Zdali aplikace dokáže nahradit utilitu AMD Overdrive, to bohužel nevíme (a na konferenčním hovoru s AMD jsme se na to zapomněli zeptat). Část z vás možná zklamu, když napíšu, že z nového rozhraní se budou těšit pouze uživatelé Windows Vista a 7. Na více než devět let starých Windows XP nové CCC neběží.

Níže vidíte screenshoty, které zatím pronikly na veřejnost:

A ještě jedna perlička na závěr. Průběžně slýcháme, jak AMD a Nvidia vylepšováním ovladačů průběžně zvyšují výkon svých karet. V poslední době se zdálo, že aktivnější v tomto snažení je Nvidia. AMD se tento dojem snaží vyvrátit demonstrací nárůstu výkonu na Radeonu HD 5800 mezi zářím/septembrem 2009 a 2010. Resident Evil 5 prý běhá celkem o 68 % rychleji.

CS24

Zdroj: AMD