Hlavní navigace

CCleaner: udělejte si pořádek v počítači

3. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační systém Windows sám o sobě obsahuje nástroj určený k čištění počítače. Dovede odstranit soubory z koše, vyprázdnit složky s dočasnými soubory a smazat několik dalších položek. Problém tohoto nástroje je však skutečnost, že neprohledává kompletně celý disk, ale všímá si pouze míst, kde se zbytečné soubory nejčastěji nacházejí. Program CCleaner na to jde mnohem důkladněji a samozřejmě prohledává i databázi registru Windows.

Součástí CCleaneru je také pomůcka pro rychlé odebírání instalovaných programů ze systému. V porovnání se standardním nástrojem z Windows startuje několikrát rychleji. Navíc dovede seznam programů k odebrání upravit, smazat neplatné zástupce nebo exportovat všechny položky ze seznamu do textového souboru.

Instalace

Při instalaci CCleaneru by vás nemělo nic překvapit. Instalátor automaticky nabídne češtinu a vy jen potvrzujete výchozí nastavení. Dejte pozor pouze na přidávání nástrojové lišty Yahoo! Toolbar do webového prohlížeče. V našich podmínkách je zbytečná a nebudete ji potřebovat. Proto její přidání do systému vypněte odstraněním zatrhovátka u příslušné volby.

Prohledávání disku

Po spuštění je v CCleaneru aktivní jeho část nazvaná Čistič. Zůstaňte tedy v ní a pomocí zatrhovátek nastavte, které části systému chcete vyčistit. CCleaner si poradí i s nepořádkem v instalovaných programech. Patřičné volby zobrazíte po přepnutí na záložku Aplikace. Nyní klepněte na tlačítko Analyzovat a počkejte, než program dokončí prohledávání počítače.

Čištění disku

Po provedení analýzy CCleaner zobrazí hlášení s informací o tom, kolik nalezl zbytečných souborů pro jednotlivé zvolené části systému Windows. Nechybí ani souhrnná informace o jejich velikosti, resp. o místě, které získáte na disku, pokud tyto soubory odstraníte. Klepněte na tlačítko Spustit CCleaner a počkejte, než program tyto soubory z počítače odstraní.

Čištění registru

Nepořádek nevzniká pouze na disku. Většina programů ve Windows ukládá nejrůznější informace o své registraci nebo nastavení do databáze registru. Vlivem různých okolností se může stát, že informace v registru jsou již zastaralé a nepotřebné, případně že je odinstalovaný program po sobě nesmazal. CCLeaner to dovede napravit po přepnutí do režimu Registry. V něm opět nastavte prohledávané položky, klepněte na tlačítko Hledej problémy a prohlédněte si výsledky. Vypněte zatrhovátko tam, kde nechcete nic opravovat, a zbytek vyřešte klepnutím na tlačítko Opravit vybrané problémy. Totéž udělejte v průvodci, který se následně zobrazí.

Odebírání programů

Klepněte na tlačítko Nástroje. Zobrazí se vám seznam programů instalovaných v počítači. Pokud jste někdy pracovali se standardním nástrojem Přidat/Odebrat programy, jistě budete rádi, že zobrazení seznamu je v CCleaneru otázkou sekund. Označte program, který chcete z počítače odstranit a klepněte na tlačítko Spustit odinstalování. Pokud zde zůstala nějaká položka po starém programu, který už máte z počítače dávno pryč, označte ji a klepněte na tlačítko Vymazat.

Automatické spouštění programů

CCleaner dovede upravovat také seznam programů, které se spouštějí automaticky po startu Windows. Klepněte na Nástroje a tlačítko Start v programu. Uvidíte seznam položek, označením a klepnutím na tlačítko Deaktivovat můžete jejich automatický start zrušit.

CS24

Zálohujte

Při čištění registru vám CCleaner nabízí vytvoření zálohy registru. Využijte tuto možnost. Vytváří soubor REG, který můžete v případě, že něco přestane po takovém zásahu fungovat, spustit a tím vrátit vše do stavu před čištěním.

Proč číst upozornění

CCLeaner ale i ostatní lepší čisticí programy vás upozorní před tím, než odstraní nějaké soubory nebo smažou položku z registru. Zkušenější uživatelé vědí, že je dobré si tyto seznamy alespoň zběžně prohlédnout. Někdy se totiž může stát, že vám čisticí program v dobré vůli smaže nějaké důležité nastavení nebo soubor.