Hlavní navigace

CeBIT 09: Akasa kopíruje i inovuje

6. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Známý výrobce skříní, chladičů a zdrojů v Hannoveru nemohl chybět. Na stánku Akasa bylo vidět, že se snaží rychle rozšiřovat svou nabídku a nemusí přitom jít o samé převratné produkty, jakým byl třeba chladič „s bublinkovou pumpou“ (Akasa Revo).

Tématem stánku byla mimo jiné i technologie HDT (Heatpipe Direct Touch), jejíž účinnost jste měli možnost poznat v nedávné recenzi chladiče Xigmatek Achilles. Akasa ji nasazuje nejen pro chladiče procesoru, ale začíná s nimi i u grafických karet. VGA chladič na fotce vpravo se jmenuje Freedom Force, má čtyři heatpipe a dva 80mm větráky. Měl by být kompatibilní s přesněji nespecifikovanými novějšími GeForce a Radeony. Vlevo je pak CPU chladič Freedom Tower pyšnící s heatpipe s tloušťkou 8 mm a dvěma ventilátory.

Jestli je vám následující chladič grafik (Akasa AK-VC01-CC) se 124 hliníkovými lamelami a 7cm větrákem povědomý, napovím vám: mohli jste jej i se stejným netypickým napájecím kabelem koupit už před mnoha lety pod značkou Primecooler. Tato firma se zase pro změnu inspiruje u korejského Zalmanu.

Opravdovou novinkou je 12cm větrák Apache, který má díky speciálnímu tvaru lopatek (údajně o 30 % lepší proudění vzduchu než s klasikou) a ložiskům HDB (Hydro Dynamic Bearing) mít při PWM nastavení hlučnost jen 13 dB(A). To je zajímavé prohlášení, jelikož tak vlastně nevíme při jakých otáčkách. Vojenským vrtulníkem Apache se Akasa nechala inspirovat nejen pro barvy tohoto větráku, ale kamufláž dostala také hliníková a námi už recenzovaná skříň Akasa Omega. Big tower Infiniti není rovněž žádnou novinkou.

Na posledním obrázku z virtuální prohlídky expozice Akasa by měl být nový zdroj FreedomPower s modulární kabeláží. Obě jeho varianty (750 a 1000 W) získaly certifikaci 80Plus Bronze, jsou chlazeny 14cm větrákem a nabízí dokonce osm PCIe konektorů pro grafické karty.

MMF24

A kdybyste náhodou nepoznali VGA chladič, který jsem použil pro ikonku článku, jedná se o mnou nepříliš pochválený Akasa Vortexx, na který bych možná změnil názor při recenzování jeho verze Vortexx Neo.

Autor článku