Hlavní navigace

CeBIT 2008: AC, GlacialTech, Auras

5. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Arctic Cooling

Arctic Cooling

Známá švýcarská společnost předvádí na CeBITu mnoho chladičů. Co všechno je u stánku AC k vidění?

Accelero L1 je levný chladič pro grafické karty, údajně si poradí až se 100 watty odpadního tepla. Používá 80mm větrák, který by měl být zárukou tichého provozu.

Accelero Twin Turbo si už troufne na výkonnější grafické akcelerátory. Je osazen dvěma větráky a rozvod tepla zajišťují heatpipes. Na GeForce 8800 s jádrem G80 a Radeony HD2900XT (R600) má ale AC v repertoáru lepší chladič:

Accelero Xtreme je nabízeno ve dvou provedeních - Accelero Xtreme 8800 je určen pro GeForce 8800 ve verzích Ultra, GTX a GTS s jádrem G80, varianta 2900 pro Radeon HD2900XT s čipem R600. Přestože má chladič 3 větráky, hlučnost prý nepřesahuje 0,7 sone.

Již jsme opustili chladiče pro grafické karty. Arctic NC je chladič pro notebooky. Napájí se z USB portu, zároveň funguje jako USB hub. Je kompatibilní s notebooky a laptopy rozměrů 12-19 palců.

Arctic RC je pro změnu chladič pro paměťové moduly.

Komu by pasivy na pamětech nestačily, může dokoupit ještě Turbo Module, konstrukci se dvěma větráčky, která se upevní nad DIMM sloty.

Stejně jako Accelero Xtreme zastává roli high-endového chladiče pro grafické karty, vlajkovou lodí nabídky AC pro procesory je Freezer Xtreme.

Arctic Cooling vyrábí také skříně. Na obrázku je jeden kousek z řady Silentium. Na monitoru připojeném k sestavě byl spuštěn SpeedFan, který hlásil údaje z jednotlivých tepelných čidel.

Dále u svého stánku AC vystavuje grafické karty různých výrobců, které jsou z výroby osazeny jejich chladiči. Accelero X1, S1 a S2 notoricky znáte, vybral jsem pro vás tedy jen modely s novým Accelerem L1: první je GeForce 8800GT od ECS, druhá je GeForce 9600GT od Inno3D.

GlacialTech

GlacialTech

 
GlacialTech ke svým chladičům buď šikovně postavil cedulky s popisky, nebo k nim pro změnu žádnou cedulku nedal. Následující obrázky tedy budiž bez komentáře.

Ano, skutečně foukají proti sobě.

GlacialTech přivezl na CeBIT také zdroje:

Řada SL Series obsahuje modely s výkonem 350 a 450 wattů.

Do AX Series naopak spadají drahé zdroje s výkonem 750, 850 a 1000 wattů. Pochlubí se 14cm větrákem a modulární kabeláží.

Auras

Auras

Společnost Auras u nás není příliš známá. Specializuje se zejména na OEMs, jak se ale můžete přesvědčit z následujících obrázků, její produkty vystavované stojí za pozornost i pro běžného smrtelníka z řad počítačových nadšenců.

Pasivní chladič pro grafické karty rozhodně nevypadá zle. Popisek u něj říká pouze "JES988 / Fridge".

Další člen rodiny "Fridge", tento chladič označuje Auras jako JES980.

"JES680 / Cycles" navrhoval inženýr s bujnou fantazií...

...které následně byl nedostatek u zrodu "JES230 / PinP".

Tento kompaktní chladič je bohužel bez popisku.

Tímto se nám Auras zřejmě chce pochlubit, že z jejích dílen pochází referenční chladiče pro Radeon HD3850 a GeForce 8800GT.

Aneb jak to vypadá uvnitř pasivního chladiče s heatpipe.

Teď pro změnu něco pro procesory.

Na první pohled tento chladič nápadně připomíná nejnovější modely od Zalmanu, má ale dva větráky...

...a je složen ze tří dílů.

V rackových serverech jsou jistá omezení pro výšku chladiče. Vyobrazený chladič je pro procesory Intel v 1U racku.

"Kapesní" systém vodního chlazení.

Detail radiátoru.

Na první pohled docela obyčejný pasivní chladič...

...stačí si ale přečíst popisek a dozvíte se, že se jedná o heatsink využívající technologii vapor chamber. Celá základna chladiče se tedy chová jako jedna velká heatpipe.

CS24

A to je z dnešní virtuální exkurze po stáncích tří výrobců chladičů vše. Doufám, že se vám stručná reportáž líbila.