Hlavní navigace

CeBIT 2008: ASRock a Jetway

Sdílet

Zdroj: Redakce

ASRock

ASRock se nikdy nepyšnil high-end modely základních desek. Právě naopak, jejich modely jsou směřovány spíše na opačný konec trhu. Výbava není nikterak výjimečná, obsahují chudé BIOSy, rozložení komponent není právě ideální a použité součástky taky nevybočují z low-end kategorie (zalité cívky nebo kondenzátory s pevným dielektrikem nečekejme). Zato však útočí cenou a vydáváním stále nových modelů, občas se objeví i některé specialitky v podobě notebookových ExpressCard slotů.

Tak jako ostatní výrobci s sebou přivezli spoustu nových základních desek (napočítal jsem 11) pro nejmodernější platformy Intel i AMD. Přítomny jsou samozřejmě všechny vychytávky poslední doby, tedy snížená spotřeba, zvýšený výkon a podpora HD videa. ASRock rozdělil rodinu základních desek do 5 skupin, viz. tabulka.

WiFi Series 3-way SLI Series SLI Series

4Core1600P35-WiFi+
4Core1600P35-WiFi
Penryn1600SLIX3-WiFi
K10N780SLIX3-WiFi
K10N750SLI-WiFi
K10N78hSLI-WiFi

Penryn1600SLIX3-WiFi
K10N780SLIX3-WiFi
K10N750SLI-110dB
K10N750SLI-WiFi
Penryn1600SLI-110dB
Hybrid SLI Series Displayport Series
K10N78hSLI-WiFi
K10N78hSLI-1394
K10N78FullHD-hSLI
A780FullDisplayPort

Kliknutím zvětšíte obrázky, dostanete se i do galerie, kde vás čeká spousta dalších fotografií

K10N78FullHD-hSLI podpoří herní výkon i integrovanou grafikou. Při osazení kartou Nvidia 8400 GS stoupl výkon v 3D Mark 2006 o 35%.

 

K10N750SLI-WiFi S SLI si u ASRocku taky poradí. Čipová sada nForce 750 SLI přinese podporu více grafik i do levných desek.

Penryn1600SLIX3-WiFi Doslova brutální výkon se třemi Nvidia GeForce 8800 GTX ve společnosti čtyřjádra Core 2 Extreme QX9650. Interní TV kartu už asi nepřipojíte, ale Crysis si vychutnáte více než odpolední seriály. Starost mám především o prostřední kartu, která se bude zahřívat kvůli nedostatečnému přísunu chladného vzduchu.

 

Levné kousky pro AMD. Phenomy jsou obklíčeny všemi neduhy, které jsem na začátku zmiňoval. Když už budou i na levných deskách dobře umístěné napájení?

K10N780SLIX3-WiFi. Tohle už je jiná liga. Vlajková loď pro AMD platformu. Tahle deska dokazuje, že ASRock umí i pořádné železo. Jestli nasadí dobrou cenu a BIOS nebude odkláfnutý, bude to zajímavá koupě.

A780FullDisplayPort - Opravdová lahůdka. Nejmodernější čipová sada s integrovanou grafickou kartou. Podpora DirectX 10, HW dekódování HD filmových disků, ale především 4 výstupy pro zobrazovací zařízení. Klasiky D-sub a DVI jsou doplněný o HDMI, ale taky Displayport, což je nový standardizovaný výstup VESA, kterému patří budoucnost. Za zmínku stojí také dva Firewire pro připojení digikamery nebo externích mechanik.

4Core1600P35-WiFi+ a aneb levný základ pro Intel. Starý známý čipset Intel P35 s podporou FSB 1600 MHz a možnost osazení DDR2 či DDR3 pamětí. Tomu říkám univerzál.

X48 TurboTwins-Wifi - zatím nejvýkonnější čipset Intelu se nachází i na takto skromné desce. Malinké chladiče a znovu špatně umístěné konektory napájení. Útěchou budiž DDR2 i DDR3 paměti.

4Core1333-FullHD - s křížkem po funuse přichází už skoro legendární ATI RS600 čipset s bývalou jedničkou na poli integrovaných grafik x1250. Bohužel opět s pomalým SB600.

Penryn1600SLIX3-WiFi - poslední zastávkou je zřejmě tento krásný podvozek ASRocku pro Intel. nForce 680i SLI už je taky pomalu dědeček, ale výkonu má na rozdávání. Podporu 1600MHz FSB jistě rádi vítáme, výbava desky je příkladná. Škoda malého chladiče čipové sady, nForce je dost žhavý a pasiv (i když podpořený heatpipe trubicí) bude mít co dělat.

JetWay

Jetway u nás rovněž není nikterak známý, to mu ovšem neubírá na kvalitě. Na CeBITu vzbuzovaly pozornost ty nejšílenější tvary chladičů, kterými zkrášloval základní desky. S kvalitou výrobků jde rok od roku nahoru a nijak si nezadá s velkými konkurenty. Pojďme se tedy společně podívat, co si na nás připravil.

Grafiky na tisíc způsobů. Jetway prezentaci ovládly karty ATI v čele s HD 3870 X2. Jen pár karet Nvidie narušily červenou hegemonii.

HA04-Extreme - top model pro Phenomy. Na první pohled mi připomněl podobný kousek od DFI, který používá stejné barvy. Čipset AMD 790FX je doplněn skvělou výbavou a monstrózním chladičem, který nejspíš bude působit problém rozměrným chladičům procesorů. Nový čipset nevyzařuje tolik tepla, aby musel být takhle důkladně chlazen. Oceňuji především dobré rozložení komponent, potěší zahnuté SATA konektory. Černý puntík získává za použitý jižní můstek SB600. Naštěstí jsou nové verze pinově shodné se starým můstkem, nebude proto problém vydat novou revizi, aniž by byl nutný zásah do návrhu PCB.

HA03-GT - slabší bráška předchozího modelu určený především do středně výkonných sestav. Výkon bude podobný, přišel ovšem o jeden PCIe x16 slot, pořád mu ale dva zbývají. Crossfire režimu tedy nic nebrání.

PN78GT3-GHG - pod tímto krkolomným názvem se skrývá poslední počin od Nvidie. Obsahuje nový grafický čip s podporou DirectX 10, který navíc díky technologii HybridSLI pomůže zvýšit výkon dedikované kartě. Co oceníte více, je funkce Hybrid Power, díky které můžete dedikovanou kartu "vypnout" v případě práce ve windows a tím snížíte spotřebu elektrické energie. Kabel monitoru je přitom stále zapojen pouze v jednom výstupu, nic se nemusí přepojovat.

   

Další variace na téma AMD 780g. Nejlepší integrovaná grafika si podmaní každého a všichni výrobci desek se s nimi chlubí.

Mezi nejvýkonnějšími hračkami se nenápadně promenáduje i drobná mini-ITX destička poháněná VIA procesorem s 2GHz taktem. Nejnovější herní pecky si s ní neužijete, ale jako domácí server se díky spotřebě a nízkému zahřívání uplatní více než dobře.

CS24

Především do kanceláře má namířeno tento model. Intel G31 je naprosto dostačující pro běžnou práci, ve spojení s levnými Pentii Dual Core nebo dvoujádrovými Celerony výrazně urychlí práci. Střih videa a editace fotek přinese nový zážitek ve srovnání s vaším starým Duronem.

HI04 - nový Intel P45 v akci. Vylepšuje původní (a pořád velmi dobrý) P35. Jižní můstek taky dosáhl evoluce a nyní je znám jako ICH10. Vynikající volba pro hráče a ladiče výkonu, snad Jetway nepodcení nastavení BIOSu.

Autor článku