Hlavní navigace

CeBIT 2008: ASUS

7. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základní desky

Základní desky

Přestože je ASUS velmi univerzálním výrobcem, nejznámější je díky svým základním deskám. Proto jim věnuji hned první kapitolu dnešního článku.

 

Obzvlášť mnoho prostoru bylo věnováno nové desce ASUS Pinot Noir a sérii Republic of Gamers obecně.

 

  

  

  

Na snímku vlevo vidíte velikánský kondenzátor, který má podle slov našeho tchajwanského průvodce v sobě nashromáždit dostatek elektrické energie, aby udržel desku v chodu i chvíli po vypnutí počítače a umožnil ochlazení všech na ní osazených součástí.

Nikde bohužel není cedulka s popiskem, která by nám objasnila, jaký čipset Pinot Noir vlastně používá. V úvahu připadají Nvidia nForce 790i SLI nebo Intel X48, spíše to ale bude druhá možnost.

Další deskou z řady R.O.G. je Maximus II Extreme:

Maximus II Extreme používá čipset Intel P45 + ICH10R. Podporuje 1600MHz FSB a 1600MHz DDR3, systém chlazení je připraven na připojení k vodnímu okruhu. Deska se také chlubí EPU (energy processing unit) čipem, který má za úkol šetřit elektrickou energii. Letošní CeBIT je vůbec cítit snahami o snižování spotřeby, i když z větší části je to spíše marketing než skutečné technické pokroky.

  

Pro fanoušky Nvidie má ASUS další desku pro platformu Intel, tentokrát ale s čipsetem nForce 790i SLI: ASUS Striker II Extreme. Chlazení je opět "kombinované", tedy s možností připojení k vodnímu chladiči.

Crosshair II Formula je základní deska pro platformu AMD s čipovou sadou Nvidia nForce 780a SLI.

Rampage Formula používá kombinaci severního můstku Intel X48 a jižního můstku ICH9R.

Dále objektivy našich kolegů zachytily desky pro pracovní stanice. První nese název P5E64 WS Evolution, stejně jako Rampage Formula používá čipset Intel X48 + ICH9R, ale má jinak uspořádané PCI a PCIe sloty a používá paměti DDR3.

P5N64 WS Professional je založena na čipsetu nForce 790i SLI.

ASUS P5N-D. Řadu R.O.G. jsme již definitivně opustili, toto je deska střední třídy s čipsetem Nvidia nForce 750i SLI.

  

A toto je pro změnu low-endová deska formátu mATX. P5KPL-CM používá northbridge G31 a starý dobrý southbridge ICH7.

  

A teď něco pro platformu AMD. Vlevo M3A32-MVP Deluxe (AMD 790FX), vpravo M3N-HT Deluxe (Nvidia nForce 780a SLI).

  

Opět M3A32-MVP Deluxe, tentokrát ve verzi Mempipe s chladičem zasahujícím i na paměťové moduly.

  

Zde je asi nejlepší příklad toho, že high-end u ASUSu zcela převzala rodina R.O.G. a na sérii Deluxe zbyly druhé housle. "Deluxe" deska formátu mATX, kdo to kdy viděl?! ASUS P5Q3 Deluxe používá čipset Intel P45 + ICH10R.

Motherboard P5Q-E je osazen stejnou čipovou sadou, díky rozměrnějšímu formátu a chlazení čipsetu s heatpipe ale bude vhodnější pro nadšence a overclockery, kteří nemají vyloženě hluboko do kapsy, ale desky R.O.G. jsou pro ně zbytečný luxus.

Oblast nižší střední třídy by měla pokrývat deska P5Q, třetí a poslední motherboard se severním můstkem P45. Zatímco vyšší modely používají jižní můstek ICH10R, P5Q se musí spokojit se starším ICH9R.

  

Deska P5K Pro je osazena starším severním můstkem P35. Všimněte si hlavně snímku vpravo, kde je vidět již zmiňovaný EPU procesor. Podle opodál visícího plakátu umí EPU ušetřit až 80,23% energie, kterou spotřebovává CPU. Jak k tomu číslu ASUS přišel, je mi záhadou...

Grafické a zvukové karty

 

Grafické karty

ASUS do Hannoveru přivezl i nějaké grafické akcelerátory ze svých dílen.

 

Pasivně chlazená GeForce 9600GT. ASUS chladič nazývá "V-Cool".

  

Radeon HD3850 s firemním chladičem Glaciator a tlačítkem pro automatické přetaktování. Na tuto kartu ale pozor - nejenže má 1 gigabajt paměti, který stěží využijete, ale paměť je typu DDR2, což znamená nižší výkon oproti referenčnímu Radeonu HD3850.

Radeon HD3650 v pasivně chlazeném provedení. Přestože chladič vypadá úplně jinak, než ten na výše vyobrazené GeForce, jmenuje se stejně - tedy V-Cool.

 

Zvukové karty

 

ASUS Xonar HDAV je rázem promění jakýkoliv počítač na HTPC. Zastane funkci kvalitní zvukové karty (výrobce udává odstup signál-šum 118dB). Zároveň dokáže přijmout obrazová data poslaná přes HDMI, přidat k nim audio, a poslat zase dál. Tuto schopnost zajišťuje čip ASUS Splendid HD.

Xonar DX je už klasická zvukuvá karta s osmikanálovým výstupem. Narozdíl od Xonaru HDAV, který používá konektory cinch, Xonar DX už má klasické 3,5mm jacky. ASUS udává odstup signál-šum jako 116dB.

Toto už není zvuková karta, ani grafická karta, toto je naprosto svébytné zařízení. Jmenuje se 'Splendid HD1 HDMI Upgrade Card'. Popisek tvrdí, že s touto kartou může jakýkoliv starší grafický akcelerátor získat HDMI konektivitu, pravděpodobně ale ASUS předpokládá, že karta bude používána s redukcí z DVI na HDMI, protože žádný HDMI konektor nevidím. Všimněte si, že PCIe konektor je zaslepený - všechna potřebná vstupní data totiž putují po DVI kabelu, kterým je potřeba propojit grafickou kartu a Splendid HD1.

  

Podobný účel má i tato černobílá krabička: videosignál z jakéhokoliv zdroje převede na signál HDMI.

Všechno ostatní

 

LCD monitory a televizory

U stánku ASUSu je k vidění také zobrazovací technika.

 

  

  

  

ASUS zde zajímavě vyřešil cedulky s popisky. Namísto nich jsou totiž u obrazovek postavené digitální fotorámečky, které plní zároveň funkci exponátu.

 

Sestavy

ASUS vyrábí také značkové počítačové sestavy. Na CeBITu jsou k vidění některé jeho kancelářské stroje z řady Essentio.

 

   

Essentio CS5110 je malý, ale v rámci možností výkonný. Procesor z řady Core 2 Duo je zasazen do desky s čipsetem Intel G35 + ICH8, o akceleraci grafiky se ale stará samostatná GeForce 8600M GT. Operační paměti typu DDR2 může být maximálně 4GB, v nabídce jsou pevné disky s kapacitami 250, 320 nebo 500 gigabajtů a optická mechanika je štěrbinového typu (slot-in).

  

Zajímavější ale jsou výkonné herní sestavy ASUS Ares:

  

  

  

MMF24

 

Chlazení

 

  

ASUS Triton 79. Mezi dvěma bloky žebrování je zasazen větrák o průměru 12 centimetrů.

  

Pasivní Lion Square, novinka v nabídce ASUSu.

A nakonec ještě poslední trojice chladičů, první je nový Triton 85, zbylé dva jsou nepopsané.

 

Notebooky

 

Vedle vitrínek s luxusními herními laptopy ASUS Lamborghini nechybělo ani pravé Lamborghini (Gallardo Spyder).

K vidění bylo také vylepšené Eee PC s 8,9" obrazovkou a operačním systémem Windows XP.

Tímto se s vámi loučím, na shledanou u další fotoreportáže z CeBITu.

Autor článku