Hlavní navigace

CeBIT 2008: Hardwarová smršť u Thermaltake

7. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chladiče: měděná krása pro procesory i grafiky

Pokud vám celoměděný vějíř Thermaltake V1 připadal málo extrémní, budete snad spokojeni nyní. V14 Pro je podstatně větší a zřejmě ho taky do svého úzkého middle toweru jen tak nenacpete a koupíte si některou z lepších skříní (třeba Thermaltake :-))

 


Thermaltake vějířům a orbům prostě věří, takže po několikaleté přestávce si můžete zase tu měděnou krásu v počítači dosyta dopřát. Stačilo zkombinovat s technologií heatpipe a dostatečná efektivitu je zaručena. Důkazem jsou i MaxORB a celoměděný MaxORB Ex nebo X5 Orb v mnoha barevných odstínech pro procesory...

  

... či třeba DuORB pro grafiky

  

Pro ne až tak žhavé karty můžete zvolit i levnější ORB VGA:

Thermaltake se s klidem vrací i ke starým osvědčeným konceptům. Koneckonců Big Typhoon stále patří mezi chladiče, jimiž lze i docela žhavé procesory chladit při nízké hladině zvuku. Další evolucí tohoto chladiče Thermaltake postupně získal Big Typhoon VP, opravdu obrovský (i když to z fotek nemusí být vidět, tento chladič není o mnoho menší než Scythe Orochi) Big Typhoon 14 a naopak sympatickými rozměry oslovující Mini Typhoon:

Pomocí orbů a vějířů můžete koneckonců osadit třeba i čipovou sadu nebo paměťové moduly:

Vodní chlazení od A do Z

Přestože většina hardcore tuningářů počítače asi preferuje vodní chlazení poskládáné z toho nejlepšího/nejvhodnějšího pro jejich účel od vícero výrobců, můžete u Thermaltake vidět několik postupně inovovaných produktů společně tvořících základní komplet Bigwater a opravdu velké množství dokoupitelného kompatibilního příslušenství a waterbloků.

Bigwater 780 je vlajkovou lodí DIY vodních chlazení Thermaltake, velikost 3U může být pro leckoho už příliš. Bigwater 760 je z kategorie 2U:

 

Komponenty kompatibilní s vodníky Thermaltake pěkně pohromadě a ukázkové nasazení v praxi:

O ProWater sérii se, jestli jsem se nepřehlédl, nezmiňuje dokonce ani web Thermaltaku, posuďte samo, zda je na co se těšit:

Úplnou novinkou série Bigwater bylo jen chlazení Bigwater 780e, které je kombatibilní s Nvidia ESA:

Skříně: Xasery a Armory

Přestože skříně byly těžištěm expozice Thermaltaku a ta byla koneckonců celá tématicky laděna podle Xaseru, mě osobně s výjimkou černého Armoru design skříní tohoto výrobce nějak neoslovuje. Posuďte sami, začínáme stříbrným Xaserem:

 

Černočervená kombinace už podle mě skříni sluší lépe, ty lesklé plasty ale zase působí trochu kolotočově (a přitom se jedná o kvalitní skříň, jen podle Asiatů zaměřenou na hráče):

 

To černý supertower Armor+ je jiná káva a i ty odlesky na něm působí daleko lépe:

    

Ve stříbrném provedení se pýchou nadýmal Armor+ LCS:

Líbí se vám Armor, ale nechcete skříň velikosti supertower? Pak je tu pro vás Armor+ MX, jen ta perforace pro 12cm větrák vzadu mohla být lepší:

    

Zdroje: od ekologických po 2kW monstrum

Zdroje, v těch začíná Thermaltake opravdu excelovat. Nevím, zda je pro tuto firmu dělá nějaký jiný výrobce, v každém případě na CeBITu Thermaltake ukázal jak zdroje supersilné, tak tiché nebo zelené (účinné). Začneme řadou zdrojů TR2 ES, které se kromě vysoké účinnosti mohou pochlubit širokým spektrem maximálních výkonů: dělá se 330, 380, 430, 480 a 530W varianta:

Mě osobně velmi potěšila nová série ToughPower QFan (Quiet in Fan), u které Thermaltake konečně zahodil pro větrání nepříliš ideální mřížku a větrák nahradil tišším modelem:

 

Daleko více elektrizující (teď to nemyslím doslova) byla však expozice s 2kW zdrojem. Jestli si pamatujete ještě loňský CeBIT, tak 2 kW obstarávala potvora s rozměry počítačové skříně naprosto nekompatibilní. Nyní se 2000 wattů vešlo do full form factor ATX zdroje a co všechno napájel, vidíte už na fotkách sami:

Další ToughPower napájel sice jen SLI, zato byl ESA kompatibilní. Slabší z dvojice ESA ToughPowerů, 850wattový, má navíc sympatický krátký design:

 

Výkonné zdroje Thermlatake ještě jednou a pohromadě a na úplně posledním snímku pak zdroje s designem Xaser:

LED, klávesnice a větráky s nápisy v otáčení

Studeným katodám a dalším legráckám už asi odzvonilo, na letošním CeBITu jste jich oproti loňskému roku mohli potkat jen minimum. Thermaltake ukazoval jen tyto krásné LED svítilny, těžko říct, jestli jsou do počítače či spíše jako bytový doplněk:

Zato promítání teploty, otáček či vlastního nápisu v místě otáčení větráku se rozmohlo naplno, uměly to jak některé 12, 9 a 8cm větráčky (ModX Fan 8 a 12, Cyclo 12cm a další), tak i vybrané modely procesorových chladičů:

Thermaltake, stejně jako třeba Enermax, začal dělat i moc pěkné klávesnice. U Xaseru se mi líbí především tradiční rozložení, včetně Delete a Insert na svém místě, velkého Enteru a žádných nesmyslných kláves kolem kurzorových šipek:

Poslední záležitost z expozice Thermaltake, počítač snů za 30 000 EUR jsme si ještě schovali do dalšího článku: dostali jsme totiž exkluzivní možnost natočit a nafotit také útroby tohoto PC.

CeBIT stále pokračuje a Thermaltake není poslední společností, která se tu rozšoupla, čeká vás namátkou ještě Asus, MSI, detaily o očekávaném AMD 780G, stánky firem jako SilverStone, Lian Li, AeroCool, Matrox, eVGA, Zalman nebo pro vás zřejmě dosud neznámého výrobce vůbec ne špatně vypadajicích základních desek J&W.     

MMF24