Hlavní navigace

CeBIT 2010: Nástup pumy mezi účinné zdroje

10. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cougar je značka u nás neznámá, na CeBITu se prezentovala ale velmi agresivně. Koneckonců nic jiného se na druhou největší kočkovitou šelmu amerického kontinentu ani nehodí. Cougar nemá ale původ v USA anebo Kanadě, její kořeny sahají jak jinak než na Tchaj-wan. Tamní HEC Compucase Enterprise Ltd. už od roku 1979 nějaké ty zdroje a skříně dělá, povětšinou ale zřejmě pro OEM a enterprise zákazníky.

Cougar je tedy retailová nálepka HEC Compucase a na to, že jsem si značky všiml na CeBITu poprvé, je portfolio pro domácí a herní počítače už pěkně rozsáhlé. Velmi příjemné je, že velká část zdrojů má certifikaci 80Plus Bronze, některé i Silver a nejvyšší řady s výkony od 600 W potom i Gold. Jak je to s účinností a s počiny konkurence jste si mohli přečíst už v této reportáži o Cooler Masteru, Thermaltaku, Sapphiru, Gigabytu a dalších.  Cougar má v nabídce i dvě skříně, přičemž 98R9 Super Tower připomíná takového křížence mezi Cooler Master Cosmos a Stacker a rozhodně také nevypadá zle.

Cougar GX tvoří špičku nabídky, zdroje od 600 do 1000 W mají certifikaci 80Plus Gold, 135mm ventilátor s řízením otáček dle teploty a nejvyšší model pak například šest konektorů PCI Express 2.0 (6 + 2 piny) pro grafické karty.

CMX je taková vyšší střední třída mezi Cougary, zdroje od 550 do 1200 W mají podobné přednosti jako GX, ale účinnost je deklarována "jen" od 85 % (v rozmezí zátěže dvacet až sto procent) a tedy logem 80Plus Bronze.

PowerX má 12cm venitilátor (také s HDB), už nepoužívá pevné kondenzátory a má i fixní kabeláž, přesto si myslím, že právě 400W zdroj s 80Plus Bronze by si získal i u nás nejednoho zájemce.

Parametrově vypadají zdroje tedy skvěle, velká část má modulární a bohatou kabeláž, výrobce se chlubí použitím pevných kondenzátorů (zřejmě v kombinaci s klasickým elektrolyty), jejich japonskou výrobou, větrákem s ložisky HDB (Hydro Dynamic Bearing) a už vysoké účinnosti ledacos napovídají o kvalitnější komponentách a pravděpodobně i nevysokým zahříváním (a tím snad i tichým chodem tepelně regulovaných větráků).

Zbývá jen více zevrubných recenzí na webech jako HardwareSecrets, JohnyGuru, Xbit-labs anebo HardOCP, které by objevily případné z parametrů ne rovnou jasné chyby. Jestli i ty dopadnou dobře, tak se nám třeba rodí konkurence i pro Enermax.

Cougar se snažila na CeBITu přesvědčit, že její zdroje nejen dobře vypadají, ale také dobře fungují třeba i se třemi Radeony HD 5870 v CrossFireX.

CS24

V galerii najdete i fotografie konceptu počítačové skříně s promítáním obrazovky na průhledné bočnici:

Autor článku