Hlavní navigace

CeBIT 2011: Intel Z68 v první desce MSI - Z68A-GD80

1. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel Z68 Express je toužebně očekáván hned ze tří hlavních důvodů. Prvním je spojení výhod P67 (ladění výkonu procesoru i pamětí) a H67 (využití GPU části v procesorech Sandy Bridge, přetaktování GPU). Druhým pak "SSD caching" - vpraxi byste měli mít jednu logickou/virtuální diskovou jednotku a ovladač by měl už zařizovat to, co má jít na rychlý a malý SSD (hlavně systém) a co na velký a pomalý HDD (hlavně data). No a třetí, byť zatím nepotvrzenou a možná hlavně overclockery vysněnou předností být schopnost slušně taktovat procesory bez K pomocí BCLK. Tedy výše než na současných směšných 103 až 106 z původních 100 MHz.

Už jsme vám řekli, že MSI trochu předběhla se svou cebitovou tiskovkou a mohli jsme se tak na ještě ne zcela dodělaném stánku setkat zblízka s první deskou s čipsetem Z68. Ta nese jméno Z68A-GD80 a kromě zadního panelu obsahujícího nutné výstupy na monitory se od nedávno popisované P67A-GD80 B3 (viz článek MSI uvádí opravený (B3) highend pro Sandy Bridge: P67A-GD80 a Big Bang Marshal) liší snad ještě jen absencí S/PDIF. O tom, zda je pod rozvaděčem tepla skutečně funkční Z68 a jestli nakonec přijde Z68 po průšvihu prvních Cougar Pointů na trh dříve (nejodvážněji se mluví dokonce o květnu), se dá jen spekulovat.

 






KL24

Z68A-GD80 nebyla jedinou čerstvou deskou na stánku. K vidění byly samozřejmě i ne tak dávno uvedené Big Bang Xpower (X58 s posíleným napájením) a novinka minulého týdne: Big Bang Marshal. Zde jsme se tak trochu neformálně zástupců MSI ptali, proč Marshal s jediným L, ale překvapivě jsme se dozvěděli, že to bude spíš chyba. Obratnější marketing by nám oficiálně sdělil asi něco ve smyslu, že to má být stejně zajímavé jako Fuzion místo Fusion. Každopádně můžete hezky vedle sebe vidět E-ATX obra Marshal a "jen" full ATX Xpower.

     

Byl pro vás článek přínosný?