Hlavní navigace

CeBIT 2011: Moře XFX Radeonů a na co Eyefinity není

10. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celý stánek byl barevně vyveden v černočervené barvě (náznak revoluce?), k vidění byly modely různých výkonů, jedno však měly společné — podporu pro Eyefinity, tedy možnost aktivovat tři až šest obrazových výstupů současně.

Je vidět, že XFX přechodem k AMD dostala nový vítr do plachet. Podívejte se v rychlosti na vystavované modely. Jako první na paškál je tu asi nejnudnější karta z celého stánku. Jedná se o Radeon HD 5670 s jedním gigabajtem DDR3, moc toho neumí a ani moc nežere (má ráda děti, ale nehodí se do paneláku :)). Zajímat bude pouze ty z vás, co chtějí jednoslotovou aktivně chlazenou grafickou kartu s podporou Eyefinity 3.

XFX CeBIT XFX CeBIT

Model HD 5770 byl zastoupen hned třikrát. Jednou v referenčním designu svlečený až na PCB, podruhé s nereferenčním chladičem (oplastovaný Zalman?), a do třetice všeho dobrého speciální Eyefinity 5 verze. Všechny varianty si vystačí s jedním šestipinem, hravě se tak se spotřebou vejdou do 150 Wattů (pohybovat se budou spíše hluboko pod tuto hranicí).

XFX CeBIT

XFX CeBIT
XFX CeBIT
XFX CeBIT

Pojďme se podívat na karty pro hráče, tedy vyšší mainstream/highend. Z pětkové řady zbývá pouze HD 5970, tedy nejvýkonnější model s dvěma čipy. Provedení má stejnou délku jako referenční karta od AMD (tedy dlouhé jak týden před výplatou), ale chladič a jeho uspořádání si už součást Pine Group navrhla po svém. XFX délka karty nikterak nevyvedla z míry, a aby zamaskovala nutnost větší vitríny, přidala do ní maketu futuristické palebné zbraně, do které se karta v pohodě vejde. Na fotografii to sice vidět není, buďte si ale jistí, že karta poskytne signál současně v šesti výstupech.

XFX CeBIT

Ne každý z vás ale touží po dvoučipové grafické kartě, většina si vystačí s výkonem jediného čipu. Pro takové návštěvníky stánku byly k dispozici modely HD 68x0, jmenovitě jeden HD 6850 s nereferenčním chladičem (dva ventilátory posazené na žebra odvádějící teplo ze tří heatpipe trubiček o průměru 8 mm), třikrát HD 6870 — jednou v referenčním provedení a dvakrát stejný nereferenční chladič jako u HD 6850.

XFX CeBIT
XFX CeBIT
XFX CeBIT

XFX CeBIT

Za HD 69x0 byla přítomna karta HD 6950, a to jednak v referenčním provedení, tak i s dvěma nereferenčními chladiči. Jeden z nich byl opět jakýsi univerzální dvouventilátorový, druhý měl ventilátor pouze jeden (a osobně se mi líbí víc).

Na pomyslném vrcholku naleznete HD 6970. K vidění byl pouze ve formě referenčního chladiče, i přesto si vysloužil dovětek Black Edition, a to díky přetaktování z výroby. Takt jádra se zastavil na 925 MHz, paměti pak na 5700 MHz.

XFX CeBIT
XFX CeBIT
XFX CeBIT XFX CeBIT

XFX CeBIT

Pokud toužíte po HD 6990, zklamu vás. Výrobce asi nechtěl AMD naštvat, rozhodl se dodržet NDA a kartu na CeBITu neukázal. Své chutě však můžete ukojit v testu Adama Vágnera (tedy pokud vám nevadí verze od Asusu).

Eyefinity — co oko (ne)vidí, to srdce (ne)bolí

Současné zobrazení obrazu na šesti monitorech je jistě dechberoucí, zvláště na třicetipalcových HP ZR30W. Kdo se o funkci Eyefinity trochu zajímá, jistě ví, že podporuje bezel correction, obraz tedy není při přechodu z jednoho displeje na druhý přímo napojen, ale počítá i s okrajem monitoru.

XFX CeBIT

A na to pánové z XFX tak trochu dojeli. Jak je vidět na fotografiích níže, není moc moudré při použití Eyefinity veškerý text lepit na středobod obrazu. Zvlášť pokud se snažíte všechny produkty pomocí Eyefinity zviditelnit.

MMF24

XFX CeBIT

XFX CeBIT
XFX CeBIT