Hlavní navigace

Čekali jste na nehybridní procesory Intelu se samými velkými jádry? Smůla, Bartlett Lake nebude

Sdílet

Procesor Intel Core pro desktop Autor: Intel
Procesor Intel Core pro desktop
Intel připravuje verzi procesorů Raptor Lake, která bude mít 12 velkých jader a žádná malá E-Core, ale bohužel ji neuvede pro běžná desktopová PC.

V první polovině letošního roku se objevily překvapivé zprávy o tom, že přes blížící se příchod nové generace desktopových procesorů Arrow Lake a platformy LGA 1851 chystá Intel také novou generaci pro socket LGA 1700. Tou měly být procesory označené Bartlett Lake, které by převzaly 7nm proces i architekturu ze starší generace Raptor Lake, ale odvrhly by hybridní technologii a místo toho nabídly 12 velkých jader bez E-Core.

Toto samozřejmě vyvolalo zájem, protože u řady hardwarových nadšenců jsou hybridní („big.LITTLE“) procesory nepopulární. Bartlett Lake tak mohlo být zajímavou alternativou pro uživatele, u které by se dalo čekat, že bude mít dobrý herní výkon. A také by to samozřejmě byla nová možnost k upgradu pro majitele desek se socketem LGA 1700.

Bohužel se ale zdá, že na trh tyto procesory nepřijdou, respektive nepřijdou jako produkt pro běžná stolní PC. Uvádí to leaker vystupující na Twitteru s přezdívkou Jaykihn, který se letos v létě osvědčil jako zdroj zpráv o chystaných procesorech Intelu (například Arrow Lake – jím prozrazené specifikace těchto procesorů se nakonec perfektně potvrdily).

Jaykihn v létě sdělil, že tyto procesory vyjdou v desktopové formě pro socket LGA 1700 (mají snad mít i označení Bartlett Lake-S). Jejich verze založené na onom nehybridním čipu s 12 P-Core a 24 vlákny dokonce měly existovat i jako modely se 125W TDP, což bývá znak odemčených CPU řady K pro nadšence. Podle tehdejších informací tyto procesory měly být vydané „pro spotřebitele“, což by znamenalo, že by byly dostupné pro PC, ať už jako OEM produkt, nebo jako retailově prodávané procesory.

Socket LGA 1700

Socket LGA 1700

Autor: HWCooling

To ale bohužel Jaykihn teď vzal zpátky. Podle jeho nynějších tweetů nevyjde Bartlett Lake nakonec jako produkt pro trh s PC, tato CPU nebudou vydaná pro klientský trh. Intel prý chystá jenom embedded verze těchto procesorů a procesory pro síťové produkty (divize NEX) a podobné aplikace. Přestože u nich bude použitý socket LGA 1700, a dokonce budou označené jako „Core“ (nikoliv třeba Xeon), pro PC se s nimi zřejmě nepočítá. Najít je asi budete moci v NASu nebo „edge serverech“ a podobných zařízeních.

Protože je použitý socket LGA 1700, asi stále je nějaká šance, že by se někomu mohlo podařit tyto procesory rozběhnout i v běžných deskách pro PC, ale čip pravděpodobně bude potřebovat speciální podporu ve firmwaru a mikrokódu, takže to zdaleka není automatické. Je možné, že tyto procesory bude možné používat jen ve speciálních deskách, podobně jako když dřív existovaly procesory Xeon E3 pro sockety LGA 1155 a 1150, ale později Intel zatrhl jejich použití v běžných deskách a fungovaly už jenom ve speciálních modelech.

I pokud by se je podařilo zprovoznit třeba pomocí neoficiálních modifikací firmwaru (nebo by výrobci desek poskytovali z vlastní iniciativy podporu v BIOSech), budou zde další problémy. Tyto procesory mohou mít nízké frekvence vzhledem ke svému určení a nebude asi možné je přetaktovat (protože budou mít zamčené násobiče). Zejména ale nebudou snadno sehnatelné v běžném prodeji. Pokud půjde o produkt divize NEX nebo o embedded procesory, budou se asi prodávat jen speciálními prodejními kanály.

Asi si tedy budete muset nechat na tuto speciální verzi Raptor Lake se samými jádry P-Core zajít chuť. Pokud se tedy ještě neukáže, že Intel změnil plány a přece jenom použije tento čip i pro PC (tedy v produktech „Client Computing Group“). Verze s 12 jádry P-Core by údajně měla vyjít až někdy v příštím roce, takže na změnu plánů asi prostor ještě je.

Procesory Bartlett Lake pro PC trh by dávaly smysl

Po odhalení procesorů Arrow Lake (nebo přesněji krátce před ním, když unikly slajdy) se ukázalo, že procesory Arrow Lake budou ve hrách pomalejší než předchozí generace Raptor Lake nebo konkurenční procesory od AMD. To přirozeně vybízí ke spekulacím, že ony procesory Bartlett Lake by mohly být pro Intel řešením a že by je firma mohla vydat jako speciální procesory pro hráče, které by řešily tuto slabou stránku Arrow Lake.

WT100

Procesor Intel Arrow Lake (ilustrace)

Procesor Intel Arrow Lake (ilustrace)

Autor: Intel

Původní interpretace zpráv o Bartlett Lake (například od youtubera RedGamingTech) byla, že Bartlett Lake mohl být produkt plnící roli levného herního CPU, které by bylo alternativou k nové platformě LGA 1851 a procesorům Arrow Lake proto, že tyto novinky měly být poměrně drahé. Se znalostí herního výkonu Arrow Lake to spíš vypadá, že by Bartlett Lake dávalo smysl jako alternativa k Arrow Lake pro herní počítače jako takové (a nikoliv alternativou pro levnější části trhu, ostatně má jít o CPU s 12 velkými jádry). Nicméně se zdá, že Intel takovou duální desktopovou strategii nechce sledovat a raději se bude soustředit jen na novou platformu LGA 1851.

Zdroje: Jaykihn (1, 2)