Hlavní navigace

Celeron pod dusíkem na 6,6 GHz

1. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pátek jsme se s Martinem Kuchařem zúčastnili Dne otevřených dveří na Vysoké škole báňské v Ostravě, kde jsme předváděli malou exhibici s tekutým dusíkem, přetaktování nevyjímaje.

Hned na začátku jsme chtěli vyzkoušet přetaktování procesoru Intel Celeron 356. Přetaktování probíhalo na desce Asus Commando, která je pro taktování těchto starších procesorů teoreticky velmi dobře stavěná. Bohužel po sestavení testovací sestavy jsme zjistili, že náše deska má nefunkční SATA řadič, což nás odřízlo od validace jakýchkoli výsledků s tímto procesorem. Všechny disky, které jsme měli k dispozici byly pouze SATA. I tak jsme ale zkusili, co s touto deskou a tekutým dusíkem dokážeme z procesoru vymáčknout.

Jako konečná se ukázala frekvence 264 MHz pro FSB, kdy jsme na procesoru nastavili napětí 1,85 V. Deska bohužel v BIOSu již vyšší hodnoty nenabízela a navíc se ukázalo, že značně podvoltovává. Do procesoru tak pouštěla "jen" 1,704 V. Naopak nás velmi mile překvapilo její teplotní čidlo, které bez problémů pracovalo i v teplotách kolem -100 °C.

Výsledných 6,6 GHz určitě není špatný výsledek, věřím ale, že s vyšším napětím na procesoru bychom mohli jít ještě výše. Bohužel deska byla proti. Pak již přišlo ke slovu rozmražování komínu a příprava na další přetaktování.

KL24

Na taktování bylo v rámci Dne otevřených dveří bohužel poměrně málo času a tak se nám již ten den žádného dobrého výsledku dosáhnout nepodařilo. Nicméně Martin Kuchař pak ještě dodatečně doma zkusil přetaktovat v desce Asus Striker II Extreme náš testovací procesor E8600 na 5,25 GHz a přidal k němu tři grafické karty Asus GeForce GTX 285 v režimu 3-way SLI. Dosažený výsledek 122034 bodů v 3DMarku03 stačil na 135. místo celosvětově a druhé nejlepší skóre se třemi grafikami GTX 285.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku