Hlavní navigace

Centrum akcí ve Windows 7: přehled zabezpečení na jednom místě

2. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sjednocení všech důležitých prvků zabezpečení do jednoho rozhraní představuje velký krok vpřed, zvláště pak při srovnání s Windows XP. Na jednom místě totiž můžete zkontrolovat, zda je vše funguje, měnit parametry jednotlivých funkcí, případně je aktivovat či deaktivovat. Centrum akcí vás navíc informuje, pokud je něco v nepořádku nebo některý článek bezpečnostního řetězce nefunguje.

Stejné rozhraní naleznete také ve Windows Vista a to pod názvem Centrum zabezpečení systému Windows. Liší se pouze v počtu sledovaných oblastí, kdy verze ve Windows 7 kromě bezpečnostních funkcí sleduje také stav zálohování a obecné problémy, které se v systému vyskytují.

 

Spuštění Centra akcí

Centrum akcí spustíte tak, že v nabídce Start klepnete na Ovládací panely a poté přejdete na Systém a zabezpečení | Centrum akcí. Vyskytne-li se nějaký problém, zobrazí se v oznamovací oblasti na hlavním panelu ikona bílé vlaječky. Na tu pak stačí klepnout pravým tlačítkem a z kontextové nabídky zvolit příkaz Spustit Centrum akcí.

Nastavení zabezpečení

Centrum akcí jednotlivé problémy barevně odlišuje. Ty závažné jsou označeny červeně, ty méně důležité pak oranžově. V části Zabezpečení se dozvíte, zda je v pořádku aktualizační proces a zda jsou nainstalovány nové aktualizace. Taktéž je kontrolován stav dalších bezpečnostních komponent (antivirus, firewall, antispyware), přičemž Windows by měla automaticky detekovat, jaký bezpečnostní software používáte, a zkontrolovat, zda je funkční. Kontrolována je také aktuálnost virových databází.

Na tomto místě je možné také přizpůsobit chování funkce Řízení uživatelských účtů, která uživatele chrání před potenciálně škodlivými programy. Funkce se zpravidla projevuje tak, že při spuštění nějakého programu zčerná obrazovka a zobrazí se potvrzující dialog. Pokud se objevuje častěji, než je zdrávo a vám to nevyhovuje, můžete chování změnit. V levé části klepněte na odkaz Změnit nastavení nástroje Řízení uživatelských účtů a v novém okně pak posuňte ukazatel posuvníku na druhou úroveň.

Údržba a zálohování

Záložka Údržba ukrývá informace týkající se zálohování dat a problémů se systémem a jeho údržbou. Jde zejména o nekompatibilitu aplikací, jejich špatné fungování nebo potíže se stabilitou Pokud zatím nemáte aktivováno automatické zálohování v rámci Windows, můžete tak učinit v části Nastavit zálohování. Opět platí, že pokud používáte program jiného výrobce, Centrum akcí by ho mělo detekovat.

MMF24

Potýkáte-li se s problémem, který není seznamu uveden, vyzkoušejte Poradce při potížích. Jde o praktický nástroj, který se pokusí vyhledat případné problémy a najít k nim řešení. V dolní části klepněte na odkaz Poradce při potížích, čímž zobrazíte okno obsahující výčet kategorií všech problémů: Programy, Hardware a zvuk, Síť a Internet, Vzhled a přizpůsobení a Systém a zabezpečení. U každé této kategorie se nachází odkaz pro spuštění průvodce, který by vám měl pomoci vaše potíže vyřešit.

Vypnutí ikony

Chcete-li zakázat zobrazování upozornění prostřednictvím ikony v oznamovací oblasti, klepněte v levé části na Změnit nastavení Centra akcí a v dalším okně pak zrušte zatržení u těch položek, o kterých nechcete být informováni.

Centrum zabezpečení ve Vistách

Ve Windows Vista se k Centru zabezpečení dostanete tak, že v Ovládacích panelech přejdete na Zabezpečení | Centrum zabezpečení. V dialogu se nachází rozbalovací záložky týkající se například brány firewall, nastavení aktualizací, antivirové ochrany nebo nastavení funkce Řízení uživatelských účtů. Klepnutím na záhlaví záložky příslušnou sekci rozbalíte.

Zbarvení jednotlivých záložek informuje o tom, v jakém stavu se příslušná komponenta nachází. Zelená barva signalizuje, že je vše v pořádku, při žluté barvě byste měli zpozornět a zkontrolovat nastavení. Červený pruhu pak značí, že je tato bezpečnostní komponenta nefunkční nebo vypnuta.