Hlavní navigace

Ceny flash pamětí lehce stoupnou: laciná SSD v nedohlednu?

16. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fanoušci solid state disků s nadějí očekávají třetí generaci SSD ze stáje Intelu, jejíž uvedení je naplánováno zhruba na začátek roku 2011. Ihned se samozřejmě vyrojily spekulace ohledně cen, ty však podle všeho nepřekvapí a už vůbec ne v tom pozitivním slova smyslu – koncová částka bude pravděpodobně spíše vyšší, neboť ceny flash pamětí opět začínají růst.

Do začátku prosince/decembra tohoto roku pořizovací částka za NAND moduly vytrvale klesala, nyní však opět vzrostla o přibližných 5-11 % (v případě 32Gb čipů). Za vše může zvýšená poptávka po smartphonech a tabletech, které de facto výhradně užívají pouze flash paměti jako úložiště pro svá data. Výrobci se na vyšším odbytu finálních produktů snaží „napakovat“ co to jde, z ekonomického hlediska se asi není čemu divit.

Ani výhled do následujících měsíců není příliš pozitivní: minimálně v prvním kvartále roku 2011 budou částky za NAND čipy zlehka růst. Pro nás to znamená jediné, částky za SSD zařízení nespadnou vůbec, spíše o pár korun (doslova) narostou. V dlouhodobějším horizontu je těžké odhadovat přesně, v současnosti však neznáme důvod, proč by měla SSD výrazně zlevnit. Zájem zákazníků se sice letos o dost zlepšil, stále je však natolik malý, než aby stačil výrazně tlačit cenu produktů směrem dolů.

Zdroj: news.softpedia.com