Hlavní navigace

Ceny grafických karet pokračují v poklesu

31. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Průzkum trhu od Jon Peddie Research přinesl velmi zajímavé grafy vývoje cen různých grafických karet za poslední tři roky. První tabulka ukazuje, že zatímco čtvrtý kvartál 2007 by se dal označit za zlatou éru přídavných grafických karet (AIB, graphics add-in boards) a společnosti Nvidia a ATI/AMD (a v menší míře pak ostatní jako S3 či Matrox) jich prodali přes 31 milionů, ve druhém čvrtletí roku 2009 to bylo už jen něco přes 16 milionů. Krize však, zdá se, vrcholila před posledními Vánoci, obvykle bohatý čtvrtý kvartál zaznamenal jen 15 milionů prodaných přídavných grafik.

Přehled hodnoty trhu a počtu prodaných kusů diskrétních grafik (v milionech). Zdroj: Jon Peddie Research via Xbit-labs

Začátkem roku 2006 se za čtvrt roku prodalo také „jen“ kolem 22 milionů grafik, jenže celá hodnota trhu činila 5,9 miliardy amerických dolarů. Dnes je to při 16,8 milionech prodaných grafik jen 2,6 mld USD. Jednočipový highend společnosti ATI (AMD) také koupíte už za cenu kolem 4500 Kč, vyšší střední třídu v podobě Radeonu HD 4870 v USA kupují za cenu deseti průměrných jednočlenných výprav do fast foodu – 150 USD. Ani Nvidia už nedrží cenový prapor vysoko, GeForce GTX 285 se prodává pod 7000 Kč, ale více určitě frčí GTX 275 za 4700 Kč či GTX 260, která si s Radeonem HD 4870 cenově moc nezadá.

Prodeje graf. karet podle segmentů. Klepněte pro zvětšení. Zdroj: Jon Peddie Research via Xbit-labs

Trošku překvapivé jsou grafy hodnoty prodejů jednotlivých segmentů grafických karet a především nedávná nadvláda výkonných grafických karet. Tržní hodnota základních grafik (lowend) navzdory zřejmě ani vyšším objemům nestačila na to, aby byla v dolarovém vyjádření zajímavá. S poklesem cen se ale obrat třídy Performance blíží ostatním.

Graf průměrné ceny a počtu prodaných diskrétních grafik (v milionech). Zdroj: Jon Peddie Research via Xbit-labs

Poslední graf přehledně ukazuje průměrnou prodejní cenu diskrétních grafických karet v závislosti na období. Zřetelně můžete vidět, že nejvyšší ceny byly v polovině roku 2007 (to když Nvidia měla díky G80 v podobě GeForce 8800 GTX a GTS menší monopol a ATI solidní odpověď v podobě Radeonů HD 3800 teprve chystala).

CS24

Není bez zajímavost, že AMD se poprvé dostalo už přes třetinu trhu. Se svými Radeony ukrajuje za poslední rok, rok a půl stále větší podíl a tentokrát to byly rovnou 4 % na úkor Nvidie (ta tedy klesla z 68 na 64 %, zatímco AMD posílila z 31 na 35 %).

Zdroj: Jon Peddie Research via Xbit-labs

Autor článku