Hlavní navigace

Ceny NUCů s procesory Ivy Bridge se propadly. Model s Core i3 je za čtyři tisíce

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nevím, jestli následující informace může posloužit zrovna jako tip na vánoční dárek, ale někomu by se hodit mohla. Pokud vás láká pořízení nějakého miniaturního PC, máte nyní příležitost trošku ušetřit. V našich internetových obchodech totiž padly ceny drobných barebonů NUC, která vyrábí Intel, na docela zajímavou hladinu. Jediný háček je v tom, že se budete muset spokojit s modelem starší generace Ivy Bridge.

Nejzajímavější je nyní situace u modelu s označením NUC DC3217BY, který je osazen dvoujádrovým Core i3-3217U. Jedná se o procesor taktovaný na 1,8 GHz s technologií HT (zpracuje tedy čtyři vlákna) a integrovaným grafickým jádrem HD 4000. Tento model se v současnosti dostal až pod 4000 CZK, a to i u vyloženě renomovaných prodejců. Ještě minulý měsíc se přitom jeho cena pohybovala kolem 6 tisíc. Zajímavé je, že se v jeho případě jedná o model vybavený rozhraním Thunderbolt – dnes je to zřejmě jedna z nejdostupnějších cest, jak si tuto hračku opatřit. Thunderbolt lze použít i k připojení monitoru (přes DisplayPort 1.1a), jinak má ale krabička i HDMI.

Intel NUC (DC3217BY)
Intel NUC (DC3217BY)

Podobný model DC3217IYE, který místo Thunderboltu nese dvojici HDMI a Ethernet, bohužel takto zlevněn nebyl. Takže pozor, s levným NUCem DC3217BY se připojíte jen k síti WiFi, bezdrátový adaptér ale dle všeho není součástí dodávky (byť antény jsou uvnitř připraveny).


Graf ceny produktu Intel NUC DC3217BY poskytuje server Heureka.cz

Ještě o něco levnější je NUC DCCP847DY s Celeronem 847 za ceny pod 3800 CZK, rozdíl se ale smrskl na jednu dvě stokoruny, takže se o něm již asi nevyplatí uvažovat, pokud vyloženě nechcete drátový Ethernet (tento model má také dvojici HDMI). I on sice oproti stavu v létu stojí méně, oproti slevě u modelu s Core i3-3217U to ale nestojí za řeč.

 

NUC se prodává jako barebone s externím zdrojem, takže jediné další komponenty potřebné k postavení kompletního počítače jsou operační paměti DDR3 typu SO-DIMM a disk. Podle toho, jak moc se rozšoupnete, tedy k základní ceně bude nutno připočítat ještě alespoň nějaké dva a tři tisíce navíc.

Intel NUC (DC3217BY)
Intel NUC (DC3217BY)

KL24

Pokud byste NUC z generace Ivy Bridge chtěli pořídit, počítejte s tím, že pro úložiště je třeba použít SSD typu mSATA (pokud nehodláte spouštět operační systém z USB). Novější verze tohoto barebonu založená na procesorech generace Haswell sice již má uvnitř port SATA (a Intel chystá i modely se skříní, v které by přímo byla pozice pro 2,5" disk), toto však pro první generaci NUCu neplatí. Do těchto krabiček skutečně dostanete jen disky mSATA. NUCy na bázi Ivy Bridge by také měly mít o něco málo vyšší spotřebu, neboť TDP jejich procesorů je 17 místo 15 W a nemají integrovanou čipovou sadu. Celkově ale nejde o žádný dramatický rozdíl.

U PC z takto nízké cenové hladiny ještě celkovou vynaloženou sumu relativně hodně zvedne cena za licenci operačního systému Windows. Ta nicméně nemusí trápit ty z vás, kteří používáte Linux nebo jiný vlně dostupný (či chcete-li svobodný) operační systém. V tom případě vás možná spíš potěší, že se NUC s bundlovanými Windows neprodává.

Byl pro vás článek přínosný?