Hlavní navigace

Cenzura internetu padla, poslanci se nedohodli

22. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od minulého týdne hrozila blokáda internetu, resp. webových stránek, které budou podporovat zahraniční internetové sázky. Ve včerejším hlasování Poslanecké sněmovny parlamentu ČR byly ale kontroverzní návrhy zamítnuty.

První návrh měl zakazovat bankám a jiným finančním institucím převádět peníze na sázky. Druhý bod zase přikazoval poskytovatelům připojení, aby znemožnili přístup na „závadné“ stránky.

Poslanecký přílepek cenzury k novele loterijního zákona byl z návrhu nakonec odejmut na návrh poslance Fárského (který s ním ale přišel). Svou roli možná hrála i petice www.internetbezcenzury.cz, jež nasbírala celkem 13 000 podpisů a byla předána předsedkyni petičního výboru Haně Orgoníkové.

MMF24

Samotný návrh na omezení hazardu ale prošel, viz reportáž ČT24. Cenzuru internetu se ale schválit nepodařilo. Pro bylo jen 19 z 164 přítomných poslanců. Jak hlasoval právě ten váš, se můžete podívat na webu PSP.

„Cenzuru internetu nemohu podpořit už jenom proto, že si to nedokážu technicky představit. Kdyby to technicky šlo, tak jsem nikdy nedovolil kurzové sázky na internetu. Já je dovolil jenom proto, že bylo naprosto absurdní, aby tady tyto hry provozovaly všechny společnosti se sídlem v zahraničí, jenom ty se sídlem doma je provozovat nesměly. A internet nemá hranic,“ řekl ministr financí Kalousek. (via iDnes)