Hlavní navigace

Cenzura v Bělorusku: občané pod hrozbou pokuty nemohou využívat zahraniční weby

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bělorusko pod vedením Alexandra Lukašenka vstoupí do nové fáze internetové cenzury. Od 6. ledna tam bude platit zákon, který zakáže většinu zahraničních webů.

Tamní firmy a podnikatelé budou moci používat pouze domény .by, pokud chtějí poskytovat online služby, prodávat nebo zprostředkovávat e-maily. Zkrátka nemohou využívat zahraničních služeb. Dohlížet bude daňový úřad, policie a státní policie. Porušení znamená pokuty až do výše 2500 Kč.

Provozovatelé kaváren, veřejných Wi-Fi hotspotů atd. mohou být také pokutováni, pokud jejich zákazníci budou navštěvovat zahraniční stránky a pokud nebudou vést záznamy o uživatelích a nepředávat je výše zmíněným kontrolorům. Tato pravidla se vztahují i na domácí uživatele, pokud nechají na svých počítačích pracovat cizí osoby.

Vláda dále sestaví novou černou listinu webů, podle které budou muset blokovat internetoví poskytovatelé pornografické stránky a další „extremistické“ weby.

Jeden z možných scénářů je takový, že zahraniční weby rovnou zatrhnout přístupy z Běloruska. LoC.gov dává za příklad Amazon. Pokud by si někdo v Bělorusku koupil zboží z největšího e-shopu světa (který není zaregistrován na tamních úřadech), bude takový obchod nelegální a trestán bude právě Amazon. Ten, místo aby řešil soudní tahanice, raději web preventivně „zcenzuruje“ sám.

KL24

Dopad je ale nepředstavitelný. Co firemní počítače, které budou potřebovat aktualizovat software online? Co internetová reklama a odesílání/přijímání e-mailů ze světa? Těžko uvěřit, že v Evropě ještě existuje takový totalitní režim.

Zdroj: LoC, Pravo.by (via Gizmodo)

Byl pro vás článek přínosný?