Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ultimátní čip dneška: 7nm Wafer Scale Engine 2 má 850 000 jader pro AI výpočty, 462 cm². Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 25. 4. 2021 8:50

    Smazaný profil

    Když už chcete slovíčkařit tak já jsme nikde nenapsal že tvrdíte tohle "můžeme použít chladič od auta!". napsal jsem "Viděl jste někdy vedle sebe chladič procesoru a motoru? :-)"

    1. Ano ale jak zajistíte pro každý chip proud vzduchu který kolem auta je třeba 80 km/h a v obtékaném průřezu auta dejme tomu 2 m čtverečné. Teď si vemte, že tohle máte zajistit pro serverovou farmu která je v uzavřené místnosti a jsou tam desítky takových serverů a v nich desítky chipů. To je šílený výkon. Proto si myslím že, vyfouknu teplo z case do místnosti je mimo a nepřekvapilo by mne kdyby byly servery napojeny na trubky s chladící kapalinou a ty by vedly ven z místnosti do venkovních výměníků. K serverům by se nepřiváděla jenom elektrika a kabely ale i chladící trubky. To je ale jenom fabulace.
    2. Ano ale tyhle servery stojí stále na místě v zavřené dobře izolované a zabezpečené místnosti. Ani je pasivně nechladí karoserie auta. Jenom málo ze serverů, jestli vůbec nějaký je potopen v moři které ho přirozeně chladí.