Hlavní navigace

CES 2013: Čipy Intel pro ultrabooky, tablety i mobily; doteky, gesta a Intel TV

10. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Veletrh CES je doslova výstavou spotřební elektroniky, a i tento rok na něm hrály prim spíše televize a telefony, než počítačový hardware. Stejným směrem pošilhával i Intel, ovšem bez zajímavosti účast firmy na CES 2013 rozhodně nebyla.

Mobilní zaměření bylo evidentní. Představeny byly dva čipy pro chytré telefony, odvozené z existující 32nm architektury. První z nich, Atom Z2580, je řešením pro highend, a přináší dvě fyzická jádra (jejich frekvence neznáme, Intel však slibuje dvojnásobný výkon proti čipu Z2460), jakož i dvoujádrovou grafiku. Platforma (zvaná také Clover Trail+) by však také měla dosahovat lepší výdrže na baterie. Atom Z2580 mimochodem pohání telefon Lenovo K900.

Intel na CES 2013
Intel na CES 2013

Pro rozvojové trhy naopak přijde Intel se slabším Atomem Z2420, alias platformou Lexington. Zde půjde postaru o jednojádro na frekvenci do 1,2 GHz, vybavené grafikou PowerVR SGX540 a modemem XMM 6265 s HSPA+. Zajímavou vlastností čipsetu je podpora dvou karet SIM, nebo Intel WiDi.

Intel na CES 2013
Intel na CES 2013

Tablety má již Intel od loňska pokryté Atomem Z2760. Ten má být nahrazen 22nm platformou Bay Trail-T. Ještě nedávno jsme vás informovali, že přijde až v příštím roce, na CES ale Intel uvedl, že tento procesor se začne prodávat již okolo letošních Vánoc. Půjde jak již víme o čtyřjádro a v tabletech máme očekávat více než dvojnásobný výkon. Že je již současný Clover Trail zdatnou konkurencí pro čipy ARM, prezentoval Intel měřením spotřeby Tegry 3, Atomu Clover Trail a čipu Qualcomm s jádry Krait.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Pro ultrabooky má Intel především nové nízkospotřebové procesory Ivy Bridge. Již jsme o nich informovali v lednu, na CES 2013 však Intel oficiálně uvedl modely Core i5-3339Y, i5-3439Y a i7-3689Y. Tyto čipy mají TDP pouhých 13 W, jejich spotřebu lze ovšem volitelně zregulovat ještě níž – na pouhých 7 W. To pochopitelně sníží jejich výkon, s touto spotřebou se však Ivy Bridge může podívat i do značně kompaktních zařízení, blížících se typickým tabletům.

Intel na CES 2013
Intel na CES 2013

Po příchodu generace Haswell ale firma na spotřebu zatlačí ještě víc, čipy mají mít údajně již základní TDP na hodnotě 10 W, tentokrát ale i včetně čipové sady. Vzorek takového Haswellu Intel předvedl v konvertibilním ultrabooku/tabletu s výdrží až 13 hodin (s připojenou klávesnicí). Od Haswellu máme obecně očekávat radikální zlepšení výdrže na baterii. Zajímá-li vás integrovaná grafika čipu, můžete se podívat na video, kde se její ULV verze pro ultrabooky poměřuje s GeForce GT 650M v notebooku Asus UX15.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Stejně jako AMD prezentoval Intel vizi PC ovládaného gesty (rozpoznávanými pomocí 3D webkamery). Jde v podstatě o koncept převzatý z Microsoftího Kinectu, a Intel také počítá s herním využitím. Počítač nebudeme ovládat jen gesty rukou a prstů, zapojit bude možno i tvář (a opět, svou tváří se budete moci přihlašovat místo hesla) a hlas. Zmíněn byl například hlasový asistent Nuance.

Intel ovšem podle všeho nepočítá s ústupem dotykových obrazovek – naopak. Od nynějška bude dotykové LCD povinnou součástí ultrabooků. Údajně proto, aby výrobci neškudlili a nabídka byla konzistentní. Intel také provedl testy s laptopy vybavenými Windows 8, na kterých prý pokusné osoby v 80 % preferovaly dotykové ovládání. Do požadavků Intel nově zahrnul také podporu Intel WiDi.

Intel na CES 2013
Intel na CES 2013

Zaznělo, že v současnosti je v prodeji 140 typů ultrabooků (40 nových přišlo během uplynulého roku) a mezi lety 2011 a 2012 se objem čipů vyrobených pro tato zařízení zpětinásobil. Ceny nejlevnějších ultrabooků se mají údajně v dohlednu dostat až na hodnotu 600 USD. Nicméně ultrabook nemá evolučně nahradit klasické notebooky – Intel nemíní tento koncept univerzalizovat, vždy bude představovat jen (zřejmě poněkud dražší) segment trhu.

 

Ač by to možná někdo ani nečekal, dostalo se i na desktopy. Na světě je údajně nějakých 200 milionů stolních počítačů starších čtyř let. Jejich potenciální upgrade je pochopitelně příležitost, na kterou má Intel políčeno. Zřejmě však zamýšlí nahradit je spíše stroji typu All-in-one než tradičními počítači. I u těchto PC předpokládá Intel dotykové ovládání a konvertibilitu. Jako příklad předvedl 20" all-in-one Sony Vaio obsahující baterii. Intel si představuje, že ho budete používat ve školách či v domácnosti jako veliký tablet pro hraní s dětmi (často vodorovně coby chytrou hrací desku) a jiné činnosti. Při prezentaci byly vidět například elektronické Monopoly.

Intel na CES 2013
Intel na CES 2013

KL24

Na závěr vězte, že Intel se pustil rovnou i na půdu zcela nehardwarovou. Ohlásil totiž projekt internetového televizního vysílání. Intel tak ke svým procesorům zřejmě hodlá jako bonus nabízet přístup k placenému streamovanému videu. Není jasné, do jaké míry bude přístup zvýhodněn (zcela zdarma to asi nebude). Jak atraktivní nabídka bude, to bude samozřejmě také záviset na množství poskytovatelů obsahu, které se Intelu podaří zlomit ke spolupráci.

Zdroje: Intel, Engadget (1, 2), AnandTech, PC Perspective, CPU World

Byl pro vás článek přínosný?