Hlavní navigace

CES 2013: Naděje pro Blu-ray? BDA chystá standard pro 4K/Ultra HD

16. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco hitem loňského CESu (a prodejním propadákem loňského roku) byly stereoskopické (3D) televizory, letos se pozornost začíná soustředit na rozlišení 4K, tedy 3840 × 2160 px, též nazývané Ultra HD. S dostupností materiálu v tomto rozlišení teoreticky problém není: digitální master kopie filmů se dnes běžně dělají právě v rozlišení 4K, občas i vyšším. Pro distribuci takových filmů neexistuje lepší médium, než klasický optický nosič.

Blu-ray není mrtvé

S redaktorkou magazínu TechHive si na CESu popovídal prezident Blu-ray Disc Association Andy Parsons. Ačkoliv média BD nedokázala nahradit DVD jakožto univerzální datové nosiče, v segmentu domácího kina si nevede zle. Přehrávač Blu-ray podle BDA vlastní 50 milionů domácností a prodeje disků navzdory predikcím rostou.

Čísla za rok 2012 ještě nejsou sečtena, asociace ale předpokládá meziroční nárůst prodaných nosičů o 21,3 %. Na prodejích se přitom nezanedbatelnou měrou podílejí staré snímky, které již dříve vyšly na DVD a v posledních letech byly znovu vydány na Blu-ray. Lidé také hodně kupovali filmy, které zlevnily pod deset dolarů, pročež obrat filmových studií z prodejů Blu-ray vzrostl „jen“ o necelých deset procent.

Čím to je, že se Blu-ray tak drží v konkurenci streamingových služeb jako Netflix nebo Hulu? Za prvé, průměrná rychlost připojení k internetu (zřejmě ve Spojených státech) je prý pouhých 6 Mb/s, což na streamování videa ve vysokém rozlišení nestačí. Za druhé je to jistota, že film si zákazník může přehrát kdykoliv, zatímco Netflix a spol. mají od filmových studií časově omezenou licenci, kdy mohou daný film nabízet. Za třetí je to přidaná hodnota jako např. přibalené DVD, bonusový obsah nebo možnost pořídit si digitální kopii pro osobní potřebu. A v budoucnu by za čtvrté mohlo být rozlišení 4K.

 

Implementace 4K: není to tak jednoduché

BDA před třemi měsíci vytvořila pracovní skupinu, která dostala za úkol vymyslet, jak na disk Blu-ray dostat obsah v rozlišení 4K, aby cena takového řešení pokud možno nebyla pro potenciální kupce odrazující.

Filmu ve Full HD stačí dvouvrstvý disk s kapacitou 50 GB, to však pro Ultra HD bude málo. Existují média BDXL s kapacitami 100 a 128 GB, jenže ta budou nekompatibilní minimálně s částí „instalované základny“ přehrávačů. Alternativně lze použít modernější formát s vyšší kompresí. X-bit labs zmiňují HEVC/H.265, který je podle některých testů o 51 – 74 % účinnější oproti stávajícímu MPEG4-AVC/H.264. Takové řešení ale opět bude nekompatibilní s existujícími přehrávači, které nový formát videa nerozluští. Inu, co se dá dělat, první přehrávače Blu-ray přišly na trh v roce 2006 a od takto staré techniky nelze čekat zázraky.

KL24

Cílem by tedy mělo být poskytnout alespoň částečnou kompatibilitu, jaká existuje například u Blu-ray disků s filmy ve 3D – starší přehrávače je jednoduše přehrají ve 2D. Jedno je ale téměř jisté, pokud si budete chtít vychutnat domácí kino v rozlišení 4K, k novému televizoru budete muset koupit i nový přehrávač. Nakonec mohou 4K zabít (nebo alespoň na několik let uvést do stavu klinické smrti) samotná filmová studia, která budou chtít na filmech ve 4K trhnout o pár dolarů víc. Těch pár majetných nadšenců to trápit nebude… a zbytek světa si ochotně pár let počká.

Zdroj: TechHive, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?