Hlavní navigace

CES 2013: Sphero je zábavná robotická kulička pro hraní na iOS a Androidu

17. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna z nejvtipnějších hraček pro chytré telefony a tablety, co jsme na CESu viděli, je kulička Sphero od společnosti Orbotix. Jde o programovatelného robota umístěného v pevném plastovém obalu ve tvaru koule, kterou nerozšlápnete ani ji hned nezničí pes.

Řídicí jednotka uvnitř dokáže kuličku rozpohybovat a díky gyroskopu a akcelerometru i ovládat. Sphero totiž skrz Bluetooth dostává povely od aplikací pro Android nebo iOS. Funguje ve třech režimech. Jako obyčejná jezdící kulička (v podstatě „auto na dálkové“), jako pohybový ovladač her nebo jako záchytný bod pro rozšířenou realitu.

 

V prvním případě můžete s kuličkou hrát golf. Pokud znáte hry Flick xxx, zde je to podobné. Kuličku šťouchnete a ona někam dojede. Případně jí můžete ovládat nakloněním smartphonu/tabletu a jezdit s ní po tenké dráze nebo kolem překážek. V druhém módu uchopíte samotnou kuličku a pohybem ruky ovládáte hru na displeji, trochu jako ovladač Move pro PS3. Poslední režim může simulovat například domácího mazlíčka. Na displeji vidíte, jak po domě pobíhá pes nebo krysa, v reálu ale cestuje pouze kulička.

Orbotix Sphero Orbotix Sphero Orbotix Sphero Orbotix Sphero Orbotix Sphero

KL24

Sphero je dále programovatelné, takže režimy a aplikace budou přibývat. Kromě toho v sobě obsahuje řadu diod, které kuličku rozsvítí do libovolných barev. Výrobce uvádí hmotnost 168 gramů a průměr 74 mm. Dosah ovládání přes Bluetooth je až okolo 15 metrů a kulička se umí rozjet rychlostí až 3 km/h. Akumulátor udrží Sphero při životě asi hodinu, pak jej strčíte do kolébky s indukčním nabíjením. A ano, kulička je vodotěsná.

Kolik tato hračka stojí? Přibližně 130 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?