Hlavní navigace

CES: 3Dee Central udělá z vašeho displeje 3D kino

12. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud patříte mezi menšinu, která stále touží po 3D displejích (a bez nutnosti nosit brýle), a nechcete platit těžké peníze za notebook, který už takový displej má z výroby, má pro vás nepříliš známý výrobce 3D příslušenství dobrou zprávu. Na CES 2012 totiž tato firma odhalila rámeček, který dokáže nasimulovat 3D obraz na klasickém notebookovém displeji.

Video sice máme, uznáváme však, že předvádět 3D displej na videonahrávce není úplně ideální. Je však možné si udělat alespoň základní představu, jak systém funguje. Na displej notebooku se nasadí speciální rámeček (budou prý k dispozici rámečky dělané speciálně pro různé výrobce a úhlopříčky, aby co nejlépe seděly na víku). Ten v kombinaci se speciálním softwarem vytváří stereoskopický obraz, který je pomocí snímání polohy uživatele webkamerou upravován tak, aby se na něj dalo koukat bez brýlí.

Momentálně to funguje pouze s 2D obrazem (vytváří falešný 3D efekt), na podpoře plnohodnotného 3D pracuje výrobce s autory známých přehrávačů, např. s CyberLinkem. Obraz zatím trpí problémy s kvalitou, což je vzhledem k použité technologii celkem pochopitelné; uvidíme, jak se s tím 3Dee central vypořádá.

Zdroj: Jan Čarek / CES 2012

Byl pro vás článek přínosný?