Hlavní navigace

CES Best of Innovations 2013: jaké jsou nejzajímavější produkty roku?

16. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Expertní panel organizace CEA, která každoročně pořádá největší veletrh spotřební elektroniky, vybral nejinovativnější produkty roku. Zajímavé technologie a výrobky spadající do 29 kategorií budou k vidění během 4. až 7. ledna na lasvegaském CESu, kde Cnews.cz a časopis Extra PC budou opět mít svého redaktora. 

 

Výrazně funkcionální a designové novinky, které za tři měsíce uvidíme, už dostaly ocenění Best of Innovations 2013. Všechny si je můžete prohlédnout na cesweb.org. My se detailněji podíváme na deset nejzajímavějších.

Moneual Touch Table PC: jídlo objednáte i zaplatíte na chytrém stole

Moneual Touch Table PC

Kalifornská společnost Moneaul má sedmileté zkušenosti s návrhem krásných a užitečných hraček. Její Touch Table PC bude, jak už napovídá název, dotykový počítač ve tvaru stolu. Hodí se do restaurací, kaváren, hotelů nebo na letiště. Obrazovka bude sloužit jako menu, rovnou si z ní objednáte jídlo a také zaplatíte (pomocí NFC).

Ještě aby stůl měl dostatečně odolné sklo, aby vydržel nárazy nádobí a kovových příborů. Při detailním pohledu jsme si všimli konektorů USB na spodní straně. Na podstavci je umístěna zdířka pro napájecí kabel a také síťový konektor RJ-45. To bude spolu s cenou (kterou ale neznáme) hlavní nevýhodou. Restaurace plná kabelů všude na zemi si bude žádat přísný vojenský výcvik personálu i hostů, aby o ně nezakopávali.

B&O BeoPlay A9: repro jako umělecké dílo

B&O BeoPlay A9

Bezdrátová sestava značky Bang & Olufsen hraničí s uměním, dokonce vypadá jako kulaté malířské plátno. Obsahuje stereo reproduktory, podporuje streamování pomocí Airplay a DLNA. Hodí se hlavně k přenosným přehrávačům, mobilům a tabletům. K televizoru byste á-devítku umístili jen těžko.

Liquid Image Apex HD+: lyžarské brýle s integrovanou kamerou

Liquid Image Apex HD+

Milovníci sněhových dobrodružství by měli zbystřit kvůli novým brýlím Liquidu. Apex HD+ obsahuje široúhlý snímač (pokryje úhel 135°) schopný záznamu videa v rozlišení 1080p30, případně 720p60. Statické snímky fotí ve 12 Mpx. Kamera obsahuje Wi-Fi, pomocí kterého můžete obraz přímo streamovat na zařízení s Androidem nebo iOS. Samozřejmě ale nechybí ani lokální záznam na karty microSDHC.

Brýle ochraňuje UV filtr a mají i systém zabraňující zamlžení skel. Kamera přežije mrazy, déšt i sníh. Kolik tato hračka stojí? Rovných 400 dolarů. Ale za tyto záběry to stojí.

Xpal Power SpareOne: mobil s výdrží 15 let

 Xpal Power SpareOne 

Kdo si pamatuje mobilní pravěk, tak ví, že první modely Alcatel OT bylo možné napájet i pomocí tužkových baterek. Po 15 letech přináší společnost Xpal Power telefon SpareOne, kterému stačí jeden článek AA. S ním vydrží 15 let, pokud je telefon vypnutý, případně 10 hodin hovoru nebo 24 hodin jako svítilna. Až vyrazíte do přírody bez nabíječky, bude se SpareOne hodit. Tedy pokud budete v dosahu signálu.

Telefon vydrží extrémní teploty od –30 do + 75 °C. Nenapíšete s ním SMS ani nezahrajete nejnovější hry. SpareOne ale zachraňuje životy. Funguje ve všech světových sítích s výjimkou Japonska a Jižní Koreje.

Samsung UHD TV: čtyřikrát lepší HD

Samsung UHD TV 

Full HD už není značka, která oslňuje. Rozlišení okolo 2 Mpx už dneska má kdejaký tablet, brzy se dostane i do mobilů. Přední světové firmy se domluvily na nové certifikaci Ultra HD se čtyřnásobnou mřížkou 3840 × 2160 pixelů. Na CESu se premiérově ukáže 85" televizor Samsungu, který UHD zvládne. Víme, že jde o LCD s LED podsvícením, bude podporovat aplikační platformu Smart TV, měl by mít integrovanou kamerku k ovládání pomocí gest, rozpoznávání obličejů a videohovorům.

Pro toto rozlišení ale zatím chybí smysluplný obsah. Abyste si nový model od Sammy představili, je to jako byste měli čtyři tradiční 40- či 42palcové televizory u sebe v matici 2 × 2. Odpovídat tomu budou rozměry i rozlišení. Jen cena pravděpodobně bude násobně vyšší.

Vuzix Smart Glasses: rozšířená realita přímo v brýlích

Vuzix Smart Glasses

Budoucnost patří chytrým brýlím. Jsou to zařízení hardwarově podobná smartphonům, které mají průhledný displej, na němž se vidíte jak průchozí obraz z reálného světa, tak i dodatečné digitální informace. Po cestě si můžete přečíst e-mail, jednoduše se nechat navigovat nebo s nimi i fotit.

Brýle Vuzixu to do obchodů stihnou dříve než ty od Googlu. Běží na Androidu, obsahují Bluetooth, sluchátko, GPS, foťáček a bezdrátově se spojí s Androidem nebo iOS.

Gopod GSpot: další dvě SIM pro telefon

Gopod GSpot  

Gopod se zaměřuje na výrobu příslušenství, především pro zařízení od Applu. Její GSpot ale funguje kromě iOS (jailbreaknutém) také s Androidem. Do krabičky můžete vložit dvě SIM karty, které pak pomocí Bluetooth spárujete s aplikací v chytrém telefonu, díky čemuž můžete jednoduše přepínat mezi více sítěmi najednou. Má vlastní napájení, které vydrží až 7 hodin hovoru nebo 100 hodin v pohotovosti. Skrz GSpot funguje volání, psaní i datový provoz.

GreenWave Reality Connected Lighting: všechna světla pod kontrolou

GreenWave Reality Connected Lighting  

Kdo má rád digitální domácnost, ze systému GreenWave bude nadšený. RCL je sestava ovladačů a LED žárovek, kterým můžete měnit jas i barvu. Díky tomu lze z počítače, smartphonu nebo tabletu ovládat kompletní osvětlení v domácnosti (až 500 žárovek). Chytrý vypínač můžete využít i kreativně, stačí naprogramovat funkce a předvolby.

Sony Cyber-shot RX1: nejlepší foťák do kapsy

Sony Cyber-shot RX1

Nový foťák od Sony se pravděpodobně stane dosavadním nejlepším digitálním kompaktem. Do malého těla se vešel plnoformátový snímač Exmor CMOS s rozlišením 24,3 Mpx. RX1 obsahuje pevný 35mm objektiv Carl Zeiss se světelností f/2.0. Obrazový procesor je schopen kontinuálního snímání pěti snímků za sekundu, data ukládá do 14b RAWu. Video zachytí až v 1080p60.

Díky velkému čipu a světelném objektivu si Sony věří i při slabém světle, RX1 podporuje citlivost ISO od 100 do 25 600. Za nejvyšší kvalitu si Japonci nechají pořádně zaplatit. Fotoaparát se začne prodávat v prosinci za 2800 dolarů. Fotí ale úžasně, viz dPreview.

MMF24

Moneual Smart Care System: uši pro nedoslýchavé

Moneual Smart Care System 

Začali jsme Meneualem, stejnou značkou i skončíme. Smart Care System jsou chytré hodinky pro sluchově postižené. SCS citlivě snímá zvuky z okolí a na displeji zobrazuje, jestli se neblíží vozidlo, nezvoní telefon nebo třeba pošťák u dveří. Zatím k hodinkách chybí podrobnější popis, ale pravděpodobně také vibrují, případně jinými impulzy upozorní uživatele, že se něco děje. To aby pořád nemusel sledovat displej.