Hlavní navigace

CES: bude ve Windows 8 pro ARM ještě desktop?

11. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Shrňme si krátce známá fakta: v osmičkách bude nejvíce protěžované Metro. Microsoft chce, aby vývojáři vyvíjeli aplikace právě pro něj, poněvadž ty jsou založené na webových technologiích a automaticky poběží jak na strojích s architekturou x86, tak na ARM. Situace v sektoru x86 je jasná, tam bude vedle Metra nadále existovat klasický desktop, na němž poběží běžné programy. Těm v běhu na ARM nic nebrání, jen by se musely překompilovat. To je technicky vzato nepříjemné, nikoli nemožné. Především jde o následující otázku: má Microsoft zájem, aby se na této architektuře pracovalo s desktopem?

Tip: Microsoft na CES 2012: Kinect přichází na Windows

Pakliže to chtít nebude, desktop na ARM vůbec nezpřístupní, takže vývojáři budou moci programy překompilovat, ale nebudou je mít kde spustit. Ono se už spekulovalo, že pracovní plochu, jak ji známe, v zařízeních postavených na (pro redmondského giganta) nové architektuře vůbec nespatříme. Microsoft sám uvede kancelářský balík Office i pro Metro, takže bychom se nemohli příliš divit, kdyby chtěl na ARM začít s čistým štítem a zbavit se části minulosti. Zůstane tedy desktop jen počítačích?

Tablety budou dostupné jak s procesory x86 od Intelu, tak s ARM. Bylo by asi divné, kdyby desktop fungoval jen na polovině tabletů. Takže se nabízí následující scénář: desktop nebude na tabletech dostupný vůbec, ani Intelu nebude nadržováno. Z osobních počítačů samozřejmě nic nezmizí. Anebo dojde ke druhému scénáři, kdy desktop navštíví také ARM. Po několik týdnů a měsíců se vedou debaty o tom, jak to bude, nikdo z Microsoftu avšak nepotvrdil ani jeden ze scénářů. Doufali jsme, že po akci CES 2012 budeme chytřejší.

Objevil se alespoň následující obrázek, kde lze spatřit dlaždici odkazující na plochu. Znamená to, že se desktop do důchodu nechystá?

KL24

Naneštěstí se neví, zda se na obrázku nachází nějaké staré či nové sestavení osmiček. V září na konferenci Build totiž osmičky ještě desktop obsahovaly. Do toho všeho se vynořily informace o tom, že v roce 2013 na trh přijdou notebooky postavené na ARM. Aktuálně můžeme říct jen to, že zase nic nevíme. Definitivní odpověď dostaneme někdy příště. Microsoft nicméně vždy tvrdil, že chce uživatelům (tabletů) nabídnout plnohodnotná Windows bez kompromisů. Byli byste rádi, kdyby z Windows pro ARM klasické aplikace zmizely?

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?