Hlavní navigace

CES: enterprise SSD od OCZ Technology

11. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O nové verzi SSD OCZ Z-Drive R5 s rozhraním PCI Express jsme již psali, v původní zprávě však ještě nebyly známy ony neuvěřitelné rychlosti, jakých bude dosahovat. Nyní již víme, že zařízení přijde s přenosovými rychlostmi až 7,2 GB/s, současně také zvládne až 2,5 milionu vstupně-výstupních operací za sekundu. Obě hodnoty jsou více než dvojnásobkem oproti Z-Drive čtvrté generace. To by mělo zajistit dostatečný základ pro cloudová centra, která nyní rostou jako houby po dešti.

Z-Drive R4 ale přeci jen nekončí, OCZ ji chce udržet pravděpodobně jako sice pomalejší, ale zato výhodnější variantu. Dojde tak mimo jiné k upgrade modelem R4 CloudServ RM1616 s kapacitou až 16 TB. Zde přenosové rychlosti dosáhnout až 6,5 GB/s, hodnota IOPS se mírně zvedne na 1,4 milionu.

OCZ Chiron

Dalšími dvěma novinkami z CESu jsou pak „běžnější“ SSD s rozhraním SATA-600 a řadiči Indilinx Everest. Chiron ve standardním rozměru 3,5" přijde s kapacitou 4 TB, přenosovými rychlostmi až přes 560 MB/s a sto tisíci IOPS. Indilinx Everest 2 pak v 2,5" těle nabízí 2 TB, 550 MB/s, 90 000 přístupů pro zápis a 105 000 pro čtení az sekundu. Pro opravdu nejkritičtější systémy, kde je nutná rychlost i vysoká kapacita, tak např. Chiron umožní kapacitu 96 TB na 4U šasi.

Elektronika SSD OCZ Chiron

Nelze si sice nalhávat, že ceny tohoto řešení budou nějak nízké, na druhou stranu však nabízí stejnou kapacitu a mnohonásobně vyšší výkon než 15k disky (momentálně nejvýše 900GB) na stejném prostoru. Výrazně to sníží i celkové náklady na datová centra, kde je právě velmi značnou částí nákladů i infrastruktura (prostor, chlazení aj.). SSD mohou být nasazeny obvzláště tam, kde např. kvůli omezenému prostoru ani nelze použít disky s magnetickými plotnami, protože množství nabízející dostatečnou kapacitu a výkon se tam ani nevměstná.

KL24

Zdroj: TZ OCZ

Byl pro vás článek přínosný?