Hlavní navigace

CES: Rychlý Elgato Thunderbolt SSD bez přídavného napájení

9. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle názvu Elgato Thunderbolt SSD můžeme snadno odvodit hlavní přednosti tohoto disku. Pro přenos dat využívá rozhraní Thunderbolt, které je zatím dostupné pouze v počítačích Applu. Za nedlouho bychom se však měli dočkat i Ultrabooků, které tímto rozhraním disponují.

Elgato Thunderbolt SSD (zdroj: cnet.com) Elgato Thunderbolt SSD (zdroj: cnet.com)

Vzhledem k tomu, že může Thunderboltem "téct" až 10 voltů, s napájením externího disku si v klidu poradí. Ušetří vám buď zásuvku, nebo druhý USB konektor, který bývá pro napájení často používán.

Elgato Thunderbold SSD disponuje pouze jedním TB konektorem, není tedy možné jej použít ke zřetězení více zařízení tak, jak to umí třeba Apple Thunderbolt Display. Ideální je tedy připojení na konec řetězu.

Rozměry jsou podobné, jako u většiny 2,5" disků. V útrobách však nenajdete běžný plotnový disk, což je z názvu docela zřejmé. I přes použití SSD je disk "nejpomalejší" součástí, která je limitována nejnovější verzí rozhraní SATA 6Gb/s. Thunderbolt sám disponuje přenosovou rychlostí až 10 Gb/s. SSD má navíc menší příkon, než běžné disky.

KL24

Disk má přijít na trh v únoru ve dvou kapacitách 128 GB a 256 GB. Ceny jsou stanoveny na 400 USD a 650 USD. Bohužel si však budete muset připlatit za Thunderbolt kabel, který výrobce alespoň v první várce nebude k disku přibalovat. V budoucnu by v balení měl být i kabel, který bude tenčí a hlavně kratší, než ten, který prodává Apple. Délka 2 metry není k externímu disku ideální, o ceně 1190 Kč, resp. 49 USD ani nemluvě.

Byl pro vás článek přínosný?