Hlavní navigace

CES: Ultrabooky na stánku Intelu (přehled s galerií)

13. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinky u Intelu aneb Co se nám jinam nevešlo

Náš vyslanec Honza Čarek se na CESu skutečně činí (tedy pokud zrovna neposkytuje rozhovory České televizi - ve videu si najděte čas 18:57). Přes pořádný nával se probojoval ke stánku Intelu, kde je k vidění pěkná řádka tenkých novinek od množství značek. Jsou si popravdě dost podobné - to je tím, že si Intel pro tuto kategorii určil vcelku konkrétní pravidla což výrobcům částečně brání v rozletu. Přesto jsou ale k vidění originální kousky, jako třeba skleněný HP Spectre (který ovšem specifikace Intelu až tak úplně nesplňuje...).

Nejprve něco málo úvodem. Intel momentálně přímo hýří novinkami. Předvedl například výkon grafiky HD 4000, která bude zastávat roli integrovaného grafického řešení v nových procesorech Ivy Bridge (a uřízl si u toho slušnou ostudu) a předvedl svoji představu budoucnosti Ultrabooků v podobě zvláštního konceptu Nikiski s průhlednou částí základny, která tvoří obří touchpad a umožňuje počítač částečně ovládat i v zavřeném stavu. Kromě toho se ale objevilo i několik dalších zajímavostí, které se nám zatím do novinek nevešly.

  

Tím máme na mysli třeba oznámení, že platforma Ivy Bridge bude podporovat NFC (near field communication). To je technologie, která se poslední dobou začíná objevovat v chytrých telefonech a která umí přenášet data na krátkou vzdálenost a nepotřebuje k tomu žádné párování. V noteboocích je využitelnost technologie poněkud diskutabilní a jedná se podle nás spíš o zajímavou technickou záležitost než o něco reálně využitelného; každopádně Intel předvedl platbu kartou na dálku bez nutnosti zadávat cokoliv na klávesnici.

  

Druhá epizoda se týká dotykových displejů. Jak jsme už před nějakou dobou psali, někteří výrobci chystají Ultrabooky s dotykovými obrazovkami, což v kombinaci s Windows 8 a jeho prostředím Metro nezní vůbec špatně. Zatím se ale neobjevil žádný model s otočným displejem (konvertibilní tablet... ultratablet?) a dotyková obrazovka na klasickém notebooku není nic moc ergonomického - klávesnice při používání zavazí a musíte přes ni natahovat ruce, takže se za chvíli unavíte. Trochu jiný způsob zvolilo Lenovo s modelem Yoga, který nemá displej otočný v horizontální rovině, ale zato má kloub víka, který lze překlopit o 360 stupňů, jako když přehnete noviny. Displej se tím ocitne jakoby na spodní straně základny a klávesnice se schová pod něj - v podstatě obráceně než tomu je u klasických konvertibilních Tablet PC.


Lenovo Yoga: Tablet nebo Ultrabook?

Kromě zmíněného Nikiski Intel předvedl ještě jeden zajímavý koncept přenosného PC budoucnosti. Má vysouvací klávesnici (trochu podobně jako třeba Asus Eee Pad Slider) a běží na Windows 8, uvnitř by se měl nacházet plnohodnotný PC hardware. V tomto případě byl ovšem výrobce na slovo skoupý a tak o něm vlastně nic nevíme; snad jen to, že se s ním na trhu, jak už to u konceptů bývá, těžko někdy setkáme, Intel ale prý doufá, že se mu podobnými hračkami podaří přinutit výrobce počítačů k nějakému podobnému experimentování. My doufáme s ním - více či méně věrných kopií MacBooku Air už je na trhu dost.


Foto: Gottabemobile.com

Tolik k novinkám u Intelu; nyní se konečně pojďme podívat na ony slíbené fotky.

 

Galerie fotografií ze stánku Intelu

Asus

Tento výrobce má momentálně velmi úspěšnou řadu Ultrabooků (pardon, Zenbooků), čítající dva exempláře - UX21E (který právě testujeme) a UX31E. K vidění byly i na stánku Intelu, takže jsme je pro úplnost vyfotili také.

   

  

Dell

Dell se pochlubil svým prvním Ultrabookem, konkrétně modelem XPS 13. Ten se chlubí malými rozměry (šířkou a hloubkou, ne tloušťkou) a má displej krytý odolným sklem Gorilla Glass a pravděpodobně velmi dobrou klávesnici; naopak chudá nabídka datových rozhraní nás příliš nenadchla. Nabízí ale slušnou cenu a pokud nepotřebujete síťový konektor nebo čtečku paměťových karet, může to být dobrá volba.

  

  

  

  

HP

Folio 13, jeden z prvních Ultrabooků mířících do byznysové třídy, jsme vám ukazovali již dříve a měl by být dokonce už v prodeji. Na CESu se navíc objevila ještě další novinka, uvedená pár dní před zahájením výstavy záhadným videem. Nakonec se z toho vyklubalo HP Envy 14 Spectre - Ultrabook to až tak úplně není, na stánku Intelu se ale objevila i tato sklem pokrytá luxusní záležitost. Vypadá opravdu parádně, jen doufáme, že k tomu HP přibalí i nějaký pěkný, designový hadřík na leštění, protože otisky prstů budou nejspíš zůstávat úplně všude.

  

 

  

  

Inventec

Tento tajwanský ODM (original design manufacturer, tedy zjednodušeně řečeno firma, která vyrábí notebooky pro další firmy, které je pak prodávají pod svými značkami) není příliš známý. Jeho (blíže nespecifikovaný) notebook se ovšem na CESu objevil také. Jiný notebook stejné značky jste mohli vidět také ve videu, kde Intel novinářům z Anandtechu dokazuje, že grafika v Ivy Bridge opravdu umí DirectX 11 - viz závěr včerejší novinky o faux pas s přehrávačem videa při demonstraci herního výkonu. Ultrabook od Inventecu si u nás nejspíš nekoupíte, ale aspoň se na něj podívejme. Povšimněte si kurzorových šipek, udělaných ve stylu, který poslední dobou používá HP - po pravdě řečeno doufáme, že to je jen výstřelek a neuchytí se to i u dalších výrobců, protože toto řešení s vertikálními šipkami o poloviční výšce považujeme za dost nešťastné.

  

  

Lenovo

Vítěz naší nedávné čtenářské ankety na CESu představil ohromnou spoustu novinek, o kterých pro vás brzy přineseme speciální souhrn. U Intelu Lenovo předvádělo svůj již známý (a povedený) model IdeaPad U300s, který jsme si tak mohli naživo prohlédnout i v černooranžové variantě (a musíme říci, že vypadá skvěle a v záplavě stříbrných konkurentů působí ohromně svěže). Dále byla k vidění novinka v podobě vylepšené verze Ideapad U310, která však není až tak úplně Ultrabook - specifikacím Intelu ohledně hmotnosti pro tuto kategorii se se svými téměř dvěma kilogramy ani vzdáleně nepřibližuje. Na druhou stranu ale aspoň nabízí velmi nízkou cenu, začínající na 649 USD (alespoň v USA).

  

  

  

LG

Notebooky této značky se u nás nedají sehnat, což nás při pohledu na představené modely X-Note Z330 a Z430 docela mrzí. Nově představený Acer Aspire S5 jim sice sebral místo nejtenčího Ultrabooku, nicméně stále jsou to designově povedené a hardwarově zajímavé produkty a Z430 se čtrnáctipalcovým displejem ve třináctipalcovém těle vypadá opravdu lákavě. Škoda.

  

 

Samsung

Jihokorejci ze Samsungu už toho na CESu představili tolik, že to vydalo na samostatný článek - a to jsme psali jen o nových noteboocích, další věci, jako třeba nové monitory (včetně jednoho, který funguje v podstatě jako dokovací stanice - Smart Station Series 7) pokryli kolegové z Extra PC. Na stánku Intelu byly k vidění novinky z mainstreamové páté řady (Samsung Series 5).

  

KL24

  

Byl pro vás článek přínosný?