Hlavní navigace

Česká pošta se rozdělí na dvě firmy. Jedna bude konkurovat kurýrům, druhá zachová ztrátovou univerzální službu

21. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Česká pošta
Česká pošta se rozdělí na dvě firmy, oznámil to dnes ministr vnitra Jan Hamáček i šéf státního podniku Česká pošta s.p. Roman Knap. Jedna firma bude mít na starosti síť poboček a zachová univerzální službu pro občany i v malých obcích, druhá firma bude mít na starosti samotné doručování a ze svých případných zisků nebude hradit ztráty té první.

Česká pošta chce zachovat dostupnost univerzální služby, která je ztrátová a současně být konkurenceschopná v doručování. Není to tak dlouho, co spolupráci s Českou poštou ukončila Zásilkovna. Česká pošta musí provozovat určitý počet poboček (aktuálně 3200) a od státu za to obdrží příspěvek. Ten naposledy činil 1,5 miliardy. Za rok 2020 byla Česká pošta s.p. ve ztrátě 1,38 miliard.

Rozdělení má proběhnout do tří let a s tím bude souviset i postupné rozdělení majetku. V minulosti se už od České pošty oddělila telekomunikační část do tehdejšího SPT Telecom. Podobné dělení se událo i na železnici, kdy koleje přešly pod SŽDC a vlaky zůstaly Českým drahám.

https://twitter.com/Ceska_posta_sp/status/1395698254998814720

Podle vyjádření generálního ředitele se nebude měnit ani název, pouze budou mít firmy odlišné IČO.

KL24

Jan Hamáček mj. sdělil, že ani nová doručovací část České pošty (která by nově neměla být ve ztrátě) nebude privatizována. To však znamená, že její zisk půjde do státního rozpočtu, ze kterého se stejně bude hradit ztráta druhé části České pošty.

zdroj: Česká pošta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.