Hlavní navigace

Česká pošta se zbláznila? Nabízí svůj „Dropbox“ za deset tisíc ročně, využijí jej ale spíše úřady

24. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká pošta již rok provozuje službu Bezpečné úložiště. V podstatě jde o cloud provozovaný na serverech datového centra České pošty, který vypadá jako známé služby Dropbox či Disk Google. Česká pošta ale uvádí některé benefity, například, že budete mít data pod patronací důvěryhodného partnera a garantuje, že je nikdo nebude moci změnit. Ceny způsobují domácím uživatelům běžných cloudových úložišť vyšší tlak. Nyní v rámci akce zlevňuje na 1 Kč denně za kapacitu 30 GB, neboli 365 Kč za rok.

Pošta v úložišti umožňuje „dlouhodobé ukládání souborů bez ohledu na jejich formát“ a jejich sdílení. Přístup k nim máte odkudkoliv přes webový prohlížeč, kde se zobrazují jako adresářová struktura. Pošta se chlubí i šifrovanou komunikací a antivirovou kontrolou každého souboru. Nabídka České pošty je sice určena i pro běžné klienty, ale využijí ji spíše úřady.

screenshot-2018-05-24-00-42-06

Ceny začínají na 230 Kč za 1 GB až po neuvěřitelných 9897 Kč za 100 GB. Za zpřístupnění sdílení (maximálně deseti souborů až pěti příjemcům) pak podle ceníku chce 10 Kč. Pokud by vám 100 GB bylo málo, můžete požádat o individuální cenovou nabídku. Maximální velikost jednoho souboru ovšem může být 100 MB.

Pro srovnání: Dropbox nabízí zdarma kapacitu 2 GB (a celkem snadno se lze dostat na 16 GB), Disk Google nabízí 15 GB  a za 100GB kapacitu chce 2 dolary.

KL24

screenshot-2018-05-24-00-42-32

Ten rozdíl proti komerčním službám je v tom, že úložiště České pošty funguje spíše pro uložení důležitých dokumentů, které opatří časovým razítkem za 0,61 Kč, a tím ověří, že tento dokument nikdo nezměnil. Právě tuhle službu by mohly využít menší obce, které nemají IT oddělení a přesto musí uchovávat elektronické soubory. Nebo některé firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.