Hlavní navigace

Česká pošta zavádí poplatek 5 Kč za poslání e-mailu pro službu SIPO

6. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Česká pošta mění od října ceník a zavádí poplatek 5 Kč za poslání e-mailu. Konkrétně u služby SIPO, což jsou sdružené inkasní platby obyvatel.

SIPO sdružuje různé druhy plateb, většinou za energie, internet či koncesionářské poplatky do jedné měsíční částky splatné na konci měsíce. Lístek SIPO vám může přijít do schránky, což je zpoplatněno částkou 15 Kč, ale také e-mailem. A právě u tohoto typu bylo zaslání dosud zdarma. Česká pošta v novém ceníku platném od října zavádí za poslání e-mailu poplatek 5 Kč. Při doručení lísku SIPO do schránky zůstává cena bez změny.

CS24

SIPO 5 Kč za e mail SIPO 5 Kč za e-mail (zdroj: Česká pošta)

Jednotlivé platby může každý platit zvlášť přes internetové bankovnictví. Služba SIPO slouží jako agregátor těchto plateb do jedné a zaslání jednotlivým příjemcům za vás zajistí Česká pošta. Na změnu upozornil na Twitteru Ivan Drago.

Vyjádření České pošty pro Cnews poskytl mluvčí Matyáš Vitík: „Česká pošta zpoplatnila od října zpracování, správu a zaslání dokladu SIPO elektronickou formou. Česká pošta reaguje na zvyšující se náklady na správu databáze a systémů, díky kterým je jedna platba rozesílána na více účtů, které plátce SIPO uvedl. Přistoupili jsme k nejnižší možné částce 5 korun, která pouze pokrývá zvýšené náklady. Službu SIPO využívají v České republice tři miliony občanů.“

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.