Hlavní navigace

Pět let to nešlo… Česká televize bude mít všechny programy v jednom DVB-T multiplexu

20. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Českou televizi a její diváky čekaly přelaďovací kolotoče. Na konci března zmizel z celoplošného DVB-T multiplexu 3 dvojkanál ČT :D a ČT Art, nahradila jej nová Prima Krimi. K další změně mělo dojít na konci května, kdy by se z multiplexu 1 provozovaném samotnou Českou televizí měl ztratit ČT Sport a nahradilo by jej právě Déčko s Artem. Sportovní kanál měl být dostupný jen v regionálních sítích 7, 10 a 20, které mají omezené pokrytí nebo v přechodové DVB-T2 síti č. 11.

Nakonec to bude ještě jinak. Česká televize včera oznámila, že od 24. dubna 2018 budou všechny její kanály vysílat z DVB-T multiplexu 1, Déčku a Artu se tedy musí uvolnil místo, o kterém ČT už od spuštění stanic v roce 2013 tvrdila, že neexistuje. Proto nové kanály běžely v cizích sítích. Co se změní?

CS24

Vedoucí strategie a rozvojových projektů ČT Pavel Hanuš v rozhovoru pro Televizní web řekl, že stávajícím čtyřem kanálům odeberou asi pětinu datového toku (a sníží tak kvalitu obrazu), EPG už bude ukazovat jen dva dny místo sedmi a zpomalí se teletext. V tomto omezeném režimu ČT poběží do listopadu 2019, kdy začne DVB-T postupně vypínat.

Diváci tam mají ještě zhruba rok a půl na to, aby si koupili set-top box nebo nový televizor s podporou DVB-T2 a HEVC. Současný přechodový DVB-T2 multiplex České televize již pokrývá přibližně 99 % populace a nabízí všechny stanice v rozlišení 1080p50.