Hlavní navigace

Názor k článku Z 0 na 96 % za jeden den. Česká televize chystá velkolepý start DVB-T2 od ufonic - to Zann:Zákon č. 348/2005 Sb. Zákon o rozhlasových...

  • 14. 2. 2018 15:44

    ufonic

    to Zann:
    Zákon č. 348/2005 Sb. Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích
    § 3
    Poplatník
    (1) Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní rozhlasový přijímač. Jestliže drží4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá rozhlasový přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.
    (2) Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní televizní přijímač. Jestliže drží4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá televizní přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.
    (3) Je-li rozhlasový nebo televizní přijímač příslušenstvím dopravního prostředku, poplatníkem je provozovatel dopravního prostředku.
    (4) Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě5), považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen "provozovatel vysílání ze zákona") po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.
    (5) Práva a povinnosti právnické osoby, stanovené tímto zákonem, se vztahují na organizační složku státu a územního samosprávného celku obdobně.

    Takže s vlastnictvím TV to je velice, ale opravdu velice spojeno:
    1. Mám TV, dle odst. (1) jsem poplatník TV poplatku.
    2. Nemám TV, jsem odběratelem elektřiny, dle odst. (4) po písemné výzvě ČT oznámím písemným čestným prohlášením opak, že nejsem poplatník TV poplatku, protože nevlastním TV, a potom poplatníkem TV poplatku opravdu, ale opravdu nejsem.
    3. Nemám TV, jsem odběratelem elektřiny, dle odst. (4) po písemné výzvě ČT nic neoznámím, potom jsem poplatník TV poplatku a zároveň jsem největší jouda v republice všech joudů futrál.