Hlavní navigace

České banky přicházejí s novou funkcí – platby pomocí QR kódů

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Komerční banka a Raiffeisenbank od včerejška nabízejí platby pomocí QR kódů. Jedná se o geniálně jednoduchý nápad. Fotoaparátem v mobilu zaměříte kód, který v sobě obsahuje zašifrované pokyny k platbě.

Vše funguje uvnitř mobilní aplikace, tedy samotné snímání, dešifrování i automatické vyplnění platebního příkazu. Na uživateli pak bude, aby úhradu potvrdil. QR kódy standardizuje Česká bankovní asociace, takže budou pro všechny zapojené finanční instituce stejné. Nehrozí, že by banky i obchodníci používali více odlišných formátů.

QR kódy v bance

Jako první podporu QR kódů zavedla Komerční banka. Ta včera aktualizovala aplikaci Mobilní banka 2 pro Android a dva dny předtím i pro iOS. Večer přišla s aplikací i Raiffeisenbank, pro ni to byla na smartphonech premiéra. Mobilní eKonto můžete stahovat pro Android i iOS.

 

Zavedení podpory QR kódů v bankovnictví je horkou novinkou. Jejich masivní využití bude závislé zejména na tom, jak rychle je výstavci faktur začnou umísťovat na své doklady k platbám. Již nyní proto probíhají jednání s významnými internetovými obchody, telekomunikačními firmami a dalšími poskytovateli služeb,“ uvádí Mojmír Prokop, vedoucí Přímého bankovnictví Komerční banky.

QR platby už zavedl například mobilní e-shop smarty.cz.

CS24

QR kódy v bance
QR kód na smarty.cz 

Zdroj: KB