Hlavní navigace

České domény s háčky a čárkami zase nebudou. Veřejnost si je nepřeje

13. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Diakritika zatím nebude

Mezi jednotlivci si háčky a čárky nepřeje 68 % dotázaných, u organizací dokonce 71 %. Zatímco u jednotlivců negativní postoj stále roste, u organizací byl loni zaznamenán velký pozitivní skok, pravděpodobně způsobený nedostatkem volných domén bez háčků a čárek. Diakritika by totiž přinesla nové možnosti.

IDN na doméně CZ
IDN na doméně CZ, u jednotlivců vznikla chyba, součet procent v roce 2012 dělaá 101 

Průzkum pro CZ.NIC zpracovala agentura Markent. Dotazník vyplnilo 1000 organizací, 1200 jednotlivců a 100 vlastníků domén. Kompletní studie najdete v PDF zde: organizace, jednotlivci, vlastníci domén. Agentura se kromě informací o doménách vyptávala také na způsob využívání internetu, jak na veřejnost působí CZ.NIC atd.

Pro nás je ale důležité, že výsledky veřejného mínění jsou klíčové při rozhodování, jestli CZ.NIC nasadí technologii IDN (Internationalized Domain Names), nebo ne. V příštích dvou letech se tak určitě nic nezmění. IDN už funguje na evropské doméně .EU, .ORG, v Česku pak například na testovacím webu háčkyčárky.cz, který vede právě CZ.NIC.

 

„Opětovné odmítnutí IDN nás příliš nepřekvapilo. Předchozí výzkumy dopadly velmi podobně a nic v uplynulých letech nenasvědčovalo tomu, že by se tento trend změnil. Aktuální průzkum jsme navíc nechali provést ve dvou fázích – v druhé respondenti odpovídali poté, co byli poučeni o možných variantách zavedení. Překvapivým zjištěním pro nás bylo, že zamítavé stanovisko pak mělo ještě silnější zastoupení: u organizací se negativní stanovisko zvýšilo o 8 procentních bodů, u individuálních uživatelů pak o 7 procentních bodů,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

„V minulém roce jsme téma IDN v doméně .CZ komunikovali v tištěných a online médiích. Naším cílem bylo především ukázat na výhody a nevýhody spojené se zavedením znaků národních abeced do české národní domény. Uživatelům internetu jsme zároveň nastínili, jakými způsoby by potom zavedení IDN mohlo probíhat. Tyto informace jsou důležité především pro držitele domén, kteří by pravděpodobně řešili, zda si nepořídit také variantu své domény například s diakritickými znaménky,“ dodal Martin Peterka, provozní ředitel sdružení CZ.NIC.

Proč ano a proč ne

Hlavními spontánní argumenty, proč by zavedení domény s diakritikou bylo výhodné, jsou srozumitelnost/čitelnost (17 % dotázaných), přesnější název (15 %), jednoduchost (11 %), lepší orientace/hledání (11 %) a možnost psát foneticky (10 %). Jako nevýhody byly zmíněny: zbytečné zmatky (28 % dotázaných), nezvyk (20 %), chyby při psaní (14 %), problém v zahraničí (12 %) a nejasnost kdy diakritiku použít (7 %).

Z uživatelského hlediska by paradoxně zavedení IDN nemuselo činit problémy, pokud by stávající vlastníci měli i doménu s diakritikou. Například web Aktualne.cz by fungoval i jako Aktuálně.cz. Avšak druhý odkaz by stejně fungoval jen jako přesměrování (alias) na standardní doménu.

KL24

Potíže by nastaly, kdyby vlastníci i obsah dvou podobně pojmenovaných webů byl jiný. Na Ulozto.cz by bylo známé úložiště, ale Uložto.cz by si zaregistrovala pohřební služba. Nebo by vyčůraní doménoví spekulanti okamžitě registrovali všechny možné domény s diakritikou a pak je opravdovým zájemcům draze prodávali. Proto například Český statistický úřad nemá adresu csu.cz (kterou vlastní slovenský spekulant), ale czso.cz.

Zdroj: CZ.NIC