Hlavní navigace

České univerzity staví Národní kvantovou infrastrukturu pro zabezpečenou komunikaci. Připojí NÚKIB, nemocnice i jaderné elektrárny

18. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
České univerzity staví Národní kvantovou infrastruktruru. Ta v první fázi připojí kritickou infrastrukturu státu. Připojen bude NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost), ministerstvo vnitra a obrany, obě jaderné elektrárny (Temelín a Dukovany), klíčové nemocnice, správa železnic a několik dalších vybraných institucí.

Projekt má také zajistit integraci do vznikající Evropské kvantové komunikační infrastruktury. Síť bude připojená do všech okolních států, tedy Německa, Rakouska, Polska a Slovenska. Česko se k zemím vyvíjející kvantovou infrastrukturu připojilo loni v lednu a je odpovědí na zhoršující se situaci v kyberprostoru.

K přenosu dat budou využity existující pozemní optické sítě vedoucí, které budou sloužit k přenosu dat na kratší vzdálenosti. Ale také orbitální družice, jež umožní přenos informací na delší vzdálenosti. Odhadovaný čas na vybudování je devět let.

Konečným cílem je vytvoření extrémně zabezpečené komunikační sítě založené na kvantové distribuci klíče (QKD) a propojující instituce kritické národní a evropské infrastruktury. Aktuálním úkolem je vybudování testovací sítě, která vznikne propojením několika národních sítí, a následné otestování integrace kvantové distribuce klíče do stávající telekomunikační infrastruktury.

Přechodem na kvantovou síť by odolnost systémů vůči kybernetickým útokům výrazně vzrostla

 „Samotný princip kvantové komunikace prakticky vylučuje nezjištěný odposlech či nabourání komunikace. To je hlavní důvod, proč se kvantové komunikační sítě nyní po celém světě začínají budovat,“ připomíná hlavní výhodu Jan Bouda.

Při kvantové komunikaci jde spíše o něco podobného teleportaci. Kvantová komunikace nepotřebuje přímo kvantové počítače, ale je nutné počítat s odlišnostmi. Data cestují jako fotony a třeba signál nelze po cestě jednoduše zesílit, jelikož by to mohlo být považováno za odposlech. Používají se kvantové opakovače.

Kvantová síť FOTO ČVUT FJFI zdroj: ČVUT FJFI

Projekt má na starosti konsorcium univerzit a Cybersecurity hub z.ú. (zapsaný ústav, něco jako obecně prospěšná společnost o.p.s.). V jeho radě sedí profesoři, ale i neúspěšní politici. Ze škol se na projektu podílejí:

  • Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI)
  • Fakulta informatiky Masarykovy univerzity (FI MU)
  • Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (PřF UPOL)
  • IT4Innovations Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (IT4I VŠB-TUO)

V Evropě má projekt na starost Evropská komise pro komunikační sítě a podílí se na něm i Evropská kosmická agentura ESA.

CS24

https://dlmultimedia.esa.int/download/public/videos/2019/04/020/1904_020_AR_EN.mp4

zdroj: ČVUT, NÚKIB, sciencemag

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.