Hlavní navigace

Český internet má už milion domén. Stihli jsme to před 20. narozeninami

19. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez internetových domén by vás surfování nebavilo. Nejnavštěvovanější stránku Seznam.cz byste nemohli otevřít prostým napsáním jména do adresního řádku prohlížeče, ale museli byste si pamatovat IP adresu jejího serveru. To domény a systém DNS způsobují, že adresa 77.75.72.3 má svoji dobře zapamatovatelnou přezdívku www.seznam.cz.

Miliontá doména .cz

Jak asi víte, adresa se skládá z národní domény .cz (tzv. ccTLD) a domény druhého řádu, to je onen seznam nebo cnews před regionálním kódem. A právě dnes byla v Česku zaregistrována miliontá doména druhého řádu. Před časem jsme odhadovali, že ten den nastane o dva týdny dříve. Růst domén ale od té doby trochu zpomalil.

Milion českých domén

Český adresní prostor spravuje organizace CZ.NIC, která udává, že aktuálně registrovaných domén je už 1 000 038, z otho 374 379 je zabezpečeno pomocí DNSSEC. (V době psaní 17:26.)

V praxi je pravděpodobné, že miliontá unikátní doména už zaregistrována byla mnohem dříve, registrace však každý rok přibývají, ale staré také při neprodloužení končí. Milion domén zároveň neznamená, že v Česku máme milion českých webů.

Růst počtu domén od roku 1999

Ty mohou být rozesety i na jiných TLD, například .eu, .com, .net, .org. atd. Jeden web může mít více adresy, tzv. aliasů, které vás automaticky odkážou na správnou stránku. Například zmiňovaný Seznam najdete jak na www.seznam.cz, tak i na kratší www.szn.cz. Ne každá doména je aktivní. Více webů může běžet na stejné doméně druhého řádu. Například pocasi.seznam.cz, email.seznam.cz a www.seznam.cz určitě považujeme za tři různé weby, byť jsou v registru zapsány jen jako seznam.cz.

Česká národní doména nejvyššího řádku vznikla počátkem roku 1993. V dobách Československa  fungovala společná adresa .cs, ze které následně vznikly .cz a .sk. Slovensko má aktuálně 290 000 domén.

KL24

 

Jak vypadá milion v celosvětovém měřítku? Domén .com je přes 105 milionů, .net asi 15 milionů, .org 10 milionů, německých domén .de je přes 15 milionů. Podle odhadů společnosti Verisign může být celosvětově zaregistrováno okolo 240 milionů domén.

Byl pro vás článek přínosný?