Hlavní navigace

Český T-Mobile bude celý patřit Deutsche Telekomu. Zbylý podíl koupí za 22 mld.

10. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deutsche Telekom oznámil, že koupí zbývajících 39,23 % akcií ve společnosti T-Mobile Czech Republic, zaplatí za to 800 milionů eur (22 miliard korun). Minoritní podíl v T-Mobilu dosud vlastnilo konsorcium investorů (fondy Mid Europa Partners a Al Ain).

Německá společnost působí v Česku už od roku 1996, kdy spoluzaložila druhého tuzemského mobilního operátora. Tehdy se jmenoval RadioMobil a fungoval v síti Paegas. V roce 2002 ale Deutsche Telekom navýšil svůj podíl na 60,77 % a síť i společnost přejmenoval na T-Mobile. Od dnes oznámené akvizice zbylého podílu si slibuje úspory a zvýšení zisku. Společnost zjednoduší správní strukturu a nebude už minoritním akcionářům vyplácet dividendy.

 

Akvizice zbývajících akcií je přirozeným krokem k optimalizaci našeho portfolia a podporuje naši transformaci do podoby integrovaného pan-evropského operátora,“ komentuje Claudia Nemat, členka představenstva pro Evropu a Technologie Deutsche Telekom. „Česká republika je pro Deutsche Telekom důležitým trhem kvůli své velikosti a struktuře. Pokračující integrací s T-Systems Czech Republic a plánovanou kombinací s českými provozy skupiny GTS se T-Mobile Czech Republic vydal po jasné strategické cestě, na jejímž konci bude významné posílení nabídky v oblasti fixních sítí a následně i pozice v segmentu B2B.

Za posledních 15 měsíců je to už čtvrtá velká změna vlastnická změna u velkých českých operátorů. U:fon koncem roku 2012 převzala společnost Air Telecom. Deutsche Telekom loni koupil GTS Central Europe a koncem ledna byl dokončeno převzetí majoritního podílu v Telefónice Czech Republic a Slovakia skupinou PPF.

CS24

Zdroj: T-Mobile