Hlavní navigace

Český vynález Karmen Pill dodá běžné 3D tiskárně chytré funkce

5. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Karmen

Česká vývojářská firma Fragaria představila krabičku, která dodá chytré funkce i pro obyčejné tiskárny. Zařízení nazvané Karmen Pill umožňuje vzdáleně spouštět, pozastavovat a sledovat tiskové úlohy. U déle trvajících tisků je přitom dobré občas zkontrolovat stav a právě vzdálenou správu najdete až u lepších tiskáren.

Řešení se skládá ze dvou částí. Kromě krabičky Karmen Pill je tu ještě cloudová služba Karmen. Ta je vyvíjena jako open source a umožňuje ovládat i více 3D tiskáren z počítače nebo smartphonu. Celá Karmen je navržena jako open source, přičemž některé její části vychází z aplikace Octoprint.

Samotný cloud umí pracovat i s lepšími 3D tiskárnami, které obsahují Wi-Fi nebo rovnou kameru a světlo na přisvícení úlohy. Pokud tyto funkce 3D tiskárna nemá, nahradí je právě zmiňovaná krabička Karmen Pill.

karmen printers list Vzdálený náhled na tiskové úlohy přes Karmen

Ta je velká 77 x 34 × 12 mm a připojíte ji přes USB. Je kompatibilní se slicery Slic3r, PrusaSlicer či Ultimaker Cura. Přes webové rozhraní poté zpřístupní obraz ze své kamery a zobrazuje například údaje o teplotách ze senzorů. Výrobce ji prodává za 4200 Kč.

KL24

„Naším cílem je vybudovat kolem Karmen komunitu vývojářů a domácích kutilů, kteří nám do budoucna pomohou projekt dále rozvíjet. Nicméně pro uživatele, kteří potřebují hotové, podporované a aktualizované řešení a chtějí jednoduše připojit 3D tiskárny a pomocí webu snadno řídit a monitorovat své tiskové úlohy, je k dispozici naše placená cloudová služba a předpřipravený hardwarový kontroler Karmen Pill,“ dodal Martin Bílek, technický ředitel společnosti Fragaria.

Zdroj: TZ Fragaria

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.