Hlavní navigace

Cetin bude z části opět státní firmou. PPF prodává třetinu akcií Singapurskému investičnímu fondu

18. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Cnews.cz
Skupina PPF si zachová majoritu 70 %, ale třetinu Cetinu prodá investičnímu fondu GIC. Ten vlastní stát Singapur, tedy Cetin se z této části bude vlastněný tímto státem. Cetin se přitom v minulosti akcie snažil akcie od minoritních akcionářů spíše získat.

Účastníci transakce se dohodli, že nezveřejní podrobnosti ohledně její finanční stránky. Vzhledem k ziskovosti Cetinu půjde zřejmě o desítky miliard korun. GIC jakožto singapurská státní firma funguje i jako správce singapurských devizových rezerv.

Už v březnu jsme psali o tom, že Petr Kellner zvažuje odprodej části Cetinu. V té době se hodnota celé firmy odhadovala na 176 miliard, třetina by tedy nyní odpovídala asi 60 miliardám korun.

Cetin poslední roky hodně investuje do stavby optických sítí. V Singapuru je ovšem pokrytí ještě daleko vyšší. Získané prostředky ale mohou jít i do akvizic. Cetin (respektive PPF Telecom Group) již nyní vlastní operátory v dalších evropských zemích, například v Maďarsku či Srbsku.

zdroj: PPF

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.