Hlavní navigace

Cetin připojil do své sítě milion domácností. Průměrná rychlost je 115 Mb/s

19. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Cetin dnes oznámil, že do své sítě připojil již milion domácností. Jeho síť je v Česku nejrozsáhlejší a připojení k internetu nabízí přes své partnery (těch je asi 22). Nejčastějí rychlostí je 50 a 100 Mb/s.

Cetin spravuje síť pro 4,2 milionu bytů, takže služby jeho sítě využívá zhruba čtvrtina domácností v dosahu. Gigabitovou rychlost na optice si podle aktuálních čísel může dopřát 76 tisíc bytů a nejvyšší rychlost na metalickém vedení 250 Mb/s je dosažitelná pro 773 tisíc bytů. Nejrozšířenější je rychlost 100 Mb/s, která je v dosahu 1 860 000 bytů, tedy 44 % přípojek z celé sítě.

Tip: Cetin zveřejnil mapu umístění DSLAMů. Podívejte se, kde je vaše nejbližší ústředna

Na 8 % přípojek stále zůstává pomalé ADSL. Cetin (po předchozí stagnaci) již nekolik let investuje miliardy do vylepšování sítě a průměrná rychlost v celé jeho síti (ale mezi aktivními přípojkami může se může lišit) nyní dosahuje 115 Mb/s. Cetin má za cíl dostat optiku do milionu domácností do roku 2027.

CETIN připojil milion domácností do své pevné sítě Dostupné rychlosti v síti Cetinu

Petr Kellner ještě před svou smrtí zvažoval odprodej části Cetinu a v té době činila odhadovaná cena celé společnosti až 176 miliard korun.

zdroj: Cetin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.