Hlavní navigace

Cetin spustil mapu pokrytí VDSL. Řekne také, jestli vás brzy čeká zrychlování

25. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká telekomunikační infrastruktura spustila nový web zrychlujemecesko.cz. Na něm vysvětluje, co všechno musí podstoupit, aby mohla rozšiřovat rychlý pevný internet. Najdete na něm ale také mapu, která vám prozradí dostupnou rychlost v libovolné lokalitě. Případně prozradí, že na daném místě přípojka chybí nebo ji tam ani nelze bez vysokých nákladů zavést. Na vybraných místech půjde vidět i plánovaná modernizace/výstavba s výhledem na jeden, čtyři a sedm měsíců dopředu.

Mapa pokrytí xDSL
Mapa pokrytí xDSL
Dostupnost připojení na konkrétní adrese
Dostupnost připojení na konkrétní adrese

V Česku je 4,3 milionu domácností, pevná síť Cetinu pokrývá 3,8 milionu z nich. Předloni firma oznámila, že do roku 2022 investuje do modernizace sítě 22 miliard korun. Peníze mj. půjdou na výstavbu předsunutých DSLAMů, které zkrátí vzdálenost mezi domácnostmi a ústřednou. Díky tomu bude moci rychlá optika být natažena až na úroveň ulice nebo domů a odtamtud se pak internet bude šířit pomalejší, méně spolehlivou ale levnější metalickou linkou.

TIP: Cetin slibuje rychlejší ADSL až 250 Mb/s. Pod 16 Mb/s by neměl být téměř nikdo

Takových DSLAMů chce Cetin postavit 8000, momentálně jich má 2700. Na zmodernizovaných linkách bude možné surfovat rychlostí až 250 Mb/s. Do konce roku bude taková rychlost dostupná pro 180 000 domácností. Na čistě optických přípojkách Cetin od příštího roku nabídne i gigabitovou rychlost.

Byl pro vás článek přínosný?