Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Rychlost VDSL bude až dvakrát vyšší. CETIN v září spouští vectoring. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 27. 8. 2018 15:05

    Kaz

    No já myslím, že to blábol v rámci _porovnání běžných internetových přípojek (nebavím se o kabelu dlouhém 20km)_ není, protože u metaliky rychlost šíření výrazně klesá útlumem, rušením, přeslechy a jinými vlivy, které u optiky z principu tak výrazné nejsou (resp. jsou řádově menší) a je sakra poznat rozdíl mezi 100m a 400m.

    U optiky (u metaliky samozřejmě také) klesá přímo úměrně vzdálenosti odezva, které je dána rychlostí šíření světla + je třeba počítat s tím, že se světlo v kabelu šíří odrazy, takže paprsek putuje delší vzdálenost, než je délka kabelu.

    Pro optiku jsou podle technologie běžné vzdálenosti cca 10-15km. Na tyto vzdálenosti je běžně možné synchronně replikovat diskové pole v režimu max. availability (primární strana čeká na potvrzení transakce ze záložní strany, pak teprve ohlásí provedení zápisu), takže signál putuje tam i zpět a v takovém režimu to jsou max. jednotky ms (vstupuje tam samozřejmě ještě rychlost zpracování elektronikou a a DWDM, není to čistě o šíření rychlosti světla).