Hlavní navigace

Rychlejší internet je tady. Cetin zrychlí v některých tarifech upload na dvojnásobek

15. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Cetin

Cetin právě oznámil zvýšení rychlosti internetu, po kterém často volají náročnější uživatelé. Zrychlil totiž upload xDSL na dvojnásobek.

Cetin zvýší rychlost uploadu pro profil 100 Mb/s. Místo 10 Mb/s budou uživatelé moci odesílat data rychlostí až 20 Mb/s, což znamená změnu poměru na 5:1. Zrychlení se týká momentálně jen tohoto jednoho profilu. Pokud máte třeba 250 Mb/s, upload bude stále 25 Mb/s. Bez garance by mělo dojít ke zvýšení i u profilů 20 a 50 Mb/s.

Cetin začne přípojky zrychlovat zhruba za měsíc, vyšší rychlost byste mohli naměřit od 17. května (ale přechod bude postupný a může trvat déle). Uživatelé nemusí nic nastavovat, vyšší rychlost by měli mít automaticky za stejnou cenu. Jakou rychlost je možné na vaší adrese dosáhnout lze orientačně zjistit na webu ZrychlujemeČesko.cz

Všechno nasvědčuje tomu, že zrychlení uploadu časem proběhne i u ostatních tarifů, ale oficiálně nyní jen u 100 Mb/s. Od Cetinu jde každopádně o vítaný krok.

[video width="1440" height="810" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2021/04/Cetin-100.mp4"][/video]

KL24

U internetu přes technologii DSL je stále běžný poměr rychlostí downloadu a uploadu 10:1. Logicky se více stahuje než odesílá, a také z hlediska technologie je o něco náročnější kočírovat provoz dat v opačném směru od uživatele. Přesto je příznivější poměr vyhledávaný a některé menší sítě na optice umí i 1:1. Pro srovnání: druhá velká síť v Česku, bývalé UPC (nyní pod Vodafonem), má inzerovaný poměr mezi 15:1 až 20:1

zdroj: Cetin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.