Hlavní navigace

ChatSIM nabízí za 395 Kč neomezenou textovou komunikaci po celém světě. V čem jsou háčky?

16. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nový distributor nabízí v Česku službu nazvanou ChatSIM. Pokud si tuto SIM pořídíte, budete moct v mobilních sítích na celém světě neomezeně chatovat za čtyři stovky ročně. Co když ale budete chtít víc?

Zejména v Česku si stěžujeme na drahé služby operátorů. Co může být alternativou? Přejít čistě na služby jako Skype je podle mě aspoň v této zemi nemožné, ačkoli mi samotná myšlenka není proti srsti. Jednu z alternativ v Česku v těchto dnech začala exkluzívně distribuovat firma Venlan. (I když distribuce u nás podle všeho už probíhala dříve.)

Neomezený chat za čtyři stovky

Podle našich informací je podpora pro Skype a Viber chystána. Časový plán pro vydání ale nebyl veřejně stanoven.

ChatSIM přivedl na svět Manuel Zanella, který je také zakladatelem a ředitelem operátora Zeromobile zaměřeného na levný roaming.

Na mobilní trh 21. ledna 2015 – tehdy ještě pod názvem WhatSim – přinesl novou službu, jež vám za roční poplatek ve výši 395 Kč nabídne neomezenou textovou komunikaci včetně tolik oblíbených emoji. Zapomeňte ale na SMS, dnešní ChatSIM podporuje tyto komunikátory:

  • Whatsapp,
  • Messenger,
  • QQ International,
  • WeChat,
  • LINE,
  • Telegram,
  • BBM,
  • Hike,
  • Kakao.

Neomezená textová komunikace navíc není limitována na region, kde žijete, ale funguje skoro po celé planetě. Služba je díky smlouvě se zhruba 250 operátory dostupná ve 150 zemích, takže s ní můžete bez obav cestovat. V několika zemích, k nimž patří Kuba nebo Vietnam, ale službu naplno nevyužijete, neboť je zde aplikován 5MB roční limit. Co si budeme nalhávat, po něm se jen zapráší.

https://vimeo.com/175554844

Jak bylo předesláno, v uvedené základní ceně není zahrnuto volání přes tyto služby. Buď se tedy spolehnete na to, že v terénu budete maximálně jen psát zprávy, přičemž hovory vyřídíte, když budete v dosahu Wi-Fi, nebo si dokoupíte tzv. multimediální balíček s kredity. Český web, který najdete na adrese datanacesty.cz, bohužel zatím nenabízí všechny potřebné informace.

Když se podíváme na globální verzi webu, zjistíme následující. Roční poplatek za neomezené chatování je 15 € (oněch zhruba 400 Kč), ale je zde zmíněn ještě jednorázový poplatek za aktivaci. Jde opět o 15 €. K tomu si lze dokupovat kredity. Vybírat si můžete ze tří multimediálních balíčků o hodnotách:

  • 15 € (2 000 kreditů),
  • 37,5 € (5 000 kreditů),
  • 75 € (10 000 kreditů).

Volání? Ano, ale nevýhodně

V Česku za 2 000 kreditů buď odešlete až 200 fotografií, nebo až 40 videí, eventuálně provoláte 80 minut. O kolik dat se reálně jedná? Provozovatel se snaží schovat za virtuální měnu, ve skutečnosti samozřejmě není počítáno, kolik jednotlivých fotek, videí nebo hlasu přenesete, ale je sčítán jejich objem. Uváděná hodnota je 80 minut v rámci 2 000 kreditů.

Jednoduchý přepočet říká, že vás v takovém případě jedna minuta volání vyjde na zhruba 0,19 €, resp. na zhruba 5 Kč. To již tedy příliš výhodné není – podporované internetové komunikátory samy o sobě umožňují komunikovat bezplatně. Na něčem ovšem služba musí být živa. Bohužel ale v tomto případě i s multimediální balíčkem platí, že si zavoláte jen v internetových komunikátorech.

ChatSIMTeoreticky kdybyste chtěli volat na běžné číslo, máte smůlu. Teoreticky by některý z podporovaných komunikátorů musel nabízet patřičnou bránu. Volání do běžných telefonních sítí nabízí např. Skype, ale to by stejně znamenalo další výdaje navíc. Především pak konkrétně Skype není ChatSIM vůbec podporován. Přitom volání do českých mobilních sítí skrze Skype cenově výhodné také není.

Drahá data

Ještě poznámka k datovým balíčkům. V otázkách a odpovědích mezinárodní verze webu je uveden výpočet spotřeby dat pro telefonování. ChatSIM uvádí, že minuta hovoru přes WhatsApp znamená asi 0,5 MB dat. Pokud používá tuto metriku pro uváděný počet minut, které lze provolat v rámci multimediálního balíčku, pak to znamená, že základní balíček za 15 € nabízí 40 MB dat.

Tj. zhruba 0,38 €, resp. zhruba 10 Kč za jeden megabajt! Svět je navíc rozdělen do šesti zón, přičemž v každé dostanete za své kredity rozdílný počet megabajtů. Např. Česko spadá do první zóny, kde megabajt rovná se 50 kreditům. To potvrzuje výše uvedený výpočet. Více na adrese www.chatsim.com/coverage.

Využitelnost ChatSIM

Komu je tedy ChatSIM určena? Věřím, že cílová skupina existuje, jen nevím, jak je velká. Musíte vyžadovat primárně textovou komunikaci a ideálně byste měli cestovat po světě, abyste službu docenili. Nesmí vám vadit, že si zavoláte jen v podporovaných internetových komunikátorech a musíte akceptovat, že při volání byste vzhledem k cenám balíčků raději měli být v dosahu Wi-Fi.

MMF24

Na druhou stranu ani chat není jen o textu a dnes je posílání fotek a videí běžné, což vám základní plán ChatSIM nenabídne. Opět se musíte smířit s tím, že si tyto radosti odbudete poblíž Wi-Fi a na cestách budete řešit jen hlavní proud komunikace, tedy ten textový. Kdybyste měli ve velkém dokupovat multimediální balíčky, služba se vám může brzy prodražit.

Pro někoho ChatSIM může být dobrá volba, protože samotný textový chat je velice levný, současně jsou ale podmínky služby velmi specifické, tedy i svazující. (Naposledy zdůrazňuji, že se za žádných okolností nedovoláte ani nenapíšete SMS do klasické mobilní sítě.) Možná bude ChatSIM vhodný jako sekundární SIM právě pro mladé, kteří rádi cestují a nemají problém rodičům čas od času zavolat přes WhatsApp, když se připojí k místní Wi-Fi.