Hlavní navigace

Chatujte mimo okna prohlížeče s Google Talkem pro Chrome

30. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google web obohatil o mnoho zajímavých inovací a v podstatě nás naučil používat webové aplikace místo těch běžných desktopových. Dal ruku k dílu a předvedl světu Gmail, který ohromil propracovaným webovým rozhraním. Najednou jsme nepotřebovali poštovního klienta, vystačili jsme si s tím, co bylo v prohlížeči. Jednou z inovací byla rovněž pozdější integrace chatu, jenž od té doby žije v symbióze s e-mailem. Služba Google Talk se sice dočkala také svého klienta pro desktop, ten ale nebyl několik let aktualizován, proto jej považujeme za mrtvý projekt. Mezitím se Google stačil od nativních desktopových aplikací ještě více přesunout na web.

Odkud Google Talk znáte? Z Gmailu a sociální sítě Google+

Ruku v ruce s touto strategií kráčí webový prohlížeč, který firma prvně vydala skoro před čtyřmi roky. Nyní se inženýři snaží, aby šlo všechno spustit v (Googlově) prohlížeči. Desktopový klient pro Google Talk možná zatím úplně nezemřel, dalšího vývojového stupně se ale dožije opravdu těžko. Zato si můžete pořídit doplněk pro Chrome, který vám do počítače přidá jakousi novou verzi klienta. Prozatím se tak nestalo oficiálně, neoficiálně jde ale o regulérního pokračovatele a nástupce, který původního desktopového klienta nahrazuje. Ten se nazýval Google Talk, čili stejně jako služba samotná, doplněk ale dostal prosté jméno Chat pro Google.

 

Ještě donedávna byla sice integrace chatu v Gmailu pěkná, ale využíval ji málokdo. Google Talk se stal oblíbeným komunikačním kanálem ajťáků a technicky zaměřených lidí, ale běžní uživatelé si přinejmenším v našich končinách na běžné chatování nenechali vzít ICQ, jakožto tradiční chatovací nástroj. Talk byl spíše jen přidružen ke Gmailu jako doprovodná služba, takže byl mnohými přehlížen. On také ostatně měl fungovat především jako doplněk k e-mailu. Nic to nemění na faktu, že můžete Google Talk používat plnohodnotně v různých kecálcích, podobně jako ICQ nebo Facebook Chat. Alespoň za předpokladu, že vám nevyhovuje webové prostředí.

 

Relativně nesmělý (a svými konkurenty na kopytech roznesený) Google Talk se ale dočkal popularizace. Svou trochou do mlýna přispívají telefony s operačním systémem Android, kam internetový gigant nezapomíná své služby poměrně těsně integrovat. V neposlední řadě může být Talk pozitivně ovlivněn sociální sítí Google+, kam je integrován podobně jako do Gmailu. Sice můžete slyšet o tom, jak se mladé síti nedaří, ale Talk tvoří její součást a rozhodně ne nezajímavou. Právě vzhledem k popularizaci chatovací služby možná budete rádi za doplněk, který se vám chystáme představit.

 

Výhodou Talku je bezesporu možnost používat jej ve webovém prostředí, takže i když nejste u svého počítače, můžete se svými známými komunikovat, dokonce i hlasově, případně zapnete i obraz. Na to už ale potřebujete zásuvný modul pro prohlížeče, bez něj to prozatím nejde. Navíc se textový chat ukládá do vaší e-mailové schránky, takže stačí zašátrat v Gmailu a máte k dispozici kompletní historii konverzací. Jak již bylo řečeno, na svém domácím počítači každopádně můžete využít doplněk Chat pro Google, který představuje pohodlnější volbu, jak v Googlově síti komunikovat. Sáhněte po něm, pokud máte rádi Talk a Chrome současně.

 

„Chat pro Google“ běží také na pozadí

Jako ostřílení uživatelé prohlížeče od Googlu patrně víte, co máte dělat. Doplněk si normálně nainstalujete z Internetového obchodu Chrome. Stačí klepnout na tlačítko Přidat do Chromu a potvrdit jednu výzvu související s instalací. Pak už vám bublina oznámí, že byla mise úspěšná. Vedle adresního a vyhledávacího řádku se vám tradičně objeví tlačítko (schválně, kolik jich tam už máte?) odkud můžete Chat pro Google vyvolat.

 

Bylo řečeno, že tato aplikace prakticky nahrazuje starého desktopového klienta pro Windows. Ideální je, že tento nástupce nepracuje jen a pouze ve Windows, ale také všude tam, kde Chrome. Bez tohoto prohlížeče vám bude doplněk málo platný. Není však pravda, že byste ho museli používat jako výchozí prohlížeč. Chat pro Google funguje na pozadí, a to i po vypnutí browseru. Chová se tedy jako běžná aplikace. Pokud nemáte zájem, Chrome běžně používat nemusíte, lze jej použít jen k instalaci chatovacího klienta.

 

Důležité ovšem je, abyste měli povolený běh aplikací na pozadí. Pokud nemáte, otevřete nastavení prohlížeče, rozbalte pokročilé možnosti a na samém konci povolte předvolbu Aplikace na pozadí. Pak můžete prohlížeč s klidem zavřít a nepoužívat jej, pokud nechcete.

 

Pokud navštívíte nastavení doplňku, můžete si pohrát s dalšími předvolbami. Pokud chcete, může Chat pro Google dokonce startovat po přihlášení k počítači, takže jej nemusíte pokaždé zapínat ručně. Pokud jste na tuto funkci zvyklí z jiných kecálků, zde vám tedy chybět nebude. Nastavení vyvoláte mj. buď z ikony v oznamovací oblasti, nebo z ikony v hlavním okně prohlížeče. Protože jde o oficiální rozšíření vyvinuté Googlem, je zde dobré pokrytí jazyků. Na seznamu překladů nechybí čeština ani slovenština.

Podezřelé chování oken

Z hlediska funkcionality nebudete mít s klientem problém. Nejenže pokryje běžný textový chat, klidně si s ním zavoláte (z počítače na počítač), případně můžete zapojit do akce také webkameru, pokud nějakou máte. Přestože má klient ve formě doplňku pro Chrome řadu pozitiv, váží se k němu rovněž negativa. Nabízí například zvukové oznámení o příchozí zprávě, avšak chybí grafické. Místo toho se vám otevře okno s konverzací, což nemusí být v každé situaci vhodné. Okno s chatem pak sice lze zvětšit, avšak v poměrně dost omezené míře, přičemž samotné zvětšování kupodivu neprobíhá tak hladce, jak byste asi čekali.

Velikost okna totiž změníte, až když jej odepnete od spodku obrazovky. To je vůbec zajímavý koncept, protože klient se ve výchozím stavu nalepí na spodní část plochy. Když klepnete na záhlaví, okno se schová. Takto vypadá původně:

 

Posléze se sroluje, až vidíte skutečně jen to záhlaví:

 

Nakonec uvidíte pouze úzký proužek:

 

Záhlaví se ukáže, když nad oblast najedete myší. Osobně jsem zvyklý mít hlavní panel Windows umístěný na levé straně obrazovky, nikoli ve spodní části, kde ho právě nechává žít tovární nastavení. Pokud vám tedy na spodku nebude překážet hlavní panel, budete mít z Chatu pro Google snad i velkou radost. Jenže s hlavním panelem tento koncept skrývání koliduje, okna vám mohou při nečinnosti jednoduše překážet. Můžete je samozřejmě zavřít úplně, pak se schovají do oznamovací oblasti, jenže pokud běžně komunikujete a přepínáte se mezi programy, patrně se vám nebude moc zamlouvat to, že doplněk nerespektuje zákonitosti Windows.

Minimalizované okno se má schovat na hlavním panelu, ne překážet jinde na obrazovce. Daň za multiplatformní provedení? Možná. Záleží na vašich preferencích, je možné, že vám toto chování vadit nebude. Stejně tak je možné, že vás od klienta úplně odradí.

Oživeno: Aplikace obsahuje předvolbu, která z „přilepených“ oken udělá okna normální. Vypněte předvolbu Použít panely Chrome, pak budete moci okna také normálně minimalizovat.

 

Předělaný chat z Gmailu, ovšem s výhodami

Okna nicméně můžete od rohu obrazovky odlepit, jenže v takovém případě si spíše naběhnete. Ačkoli je odlepené, okno stejně minimalizovat nelze. Dokonce se zobrazuje stále v popředí, takže ho nikdy nepřekryjete jiným programem. Chat pro Google rozhodně trpí tím, že nelze vypnout, aby se zobrazoval vždy navrchu. Pokud by šlo o volitelnou funkci, byli bychom za ni ještě rádi. Jenže když nemáme možnost ji vypnout, dvakrát nadšení zkrátka nejsme. A jak jsme zmínili, také velikost okna s konverzací změníte až poté, co jej odepnete. Ovládání je přinejmenším nedotažené. Mohlo by se vám postesknout rovněž po sdružování konverzací do jednoho okna. Celkově klient vyhlíží jako předělávka webové podoby Google Talku, takže víte, co vás zhruba čeká.

 

MMF24

Na Chromebooku byste si patrně stěžovali mnohem méně, pod Windows ale na nějaký ten problém narazíte docela často. Obvykle se jedná o nějakou drobnost, která vám ale v důsledku bude pít krev tak dlouho, dokud Chat pro Google nevyměníte za jiného klienta. A že jich máte na výběr spoustu, protože Google Talk je podporován snad každým víceprotokolovým kecálkem. Přesto může zejména svátečnímu či méně náročnému uživateli jednoduchý doplněk pro Chrome plně dostačovat. Především mu nabídne rovněž hlasové hovory a videochat, přesně jako webová podoba Talku v Gmailu. Pro naše pohodlí Google tento produkt lokalizoval, navíc jde o oficiální rozšíření, za které není zodpovědná třetí strana.

Tento doplněk nicméně může nahradit Google Talk, pokud toho starého klienta dosud používáte. Ambice má a prostor pro zlepšení rovněž. Ještě, aby u nás Google co nejdříve zprovoznil službu Voice. Pak budete mít další důvod, proč tohoto klienta, resp. síť samotnou, využívat.